Creșterea numărului de teste realizate comunicate vineri, 20 martie, la 8.284 de la 4.973 de persoane testate, comunicate joi este determinată de mai mulți factori, comunică Grupul de Comunicare Strategică – GCS.

Astfel, trebuie luată în calcul schimbarea metodologiei de raportare în sensul menționării numărului total de teste realizate, chiar dacă anumite persoane au realizat mai mult de un singur test pentru noul coronavirus (COVID-19).

În plus, s-a efectuat raportarea actualizată a numărului de teste realizate în ultimele zile în teritoriu, având în vedere volumul de muncă la nivelul personalului de specialitate.

La aceste se adaugă creșterea numărului de teste realizate la nivelul centrelor care beneficiază de aparatura necesară.

Se are în vedere creșterea capacității de testare

GCS reiterează faptul că autoritățile au în vedere creșterea capacității de testare pentru noul coronavirus (COVID-19), prin instruirea personalului necesar și achiziționarea de noi aparate Real Time PCR.

În context, trebuie precizat că directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat recent statele care nu fac suficiente teste pentru identificarea coronavirusului.

”Statele nu fac suficient pentru a identifica și testa fiecare caz potențial de COVID-19 și au tendința de a se axa pe măsurile de distanțare socială pentru a preveni răspândirea coronavirusului”, a declarat el.

“Avem un mesaj simplu pentru toate țările: testați, testați, testați!”, a spus Ghebreyesus în timpul unei conferințe de presă la Geneva.