Ministrul norvegian al Apărării a subliniat că această vânzare va întări şi moderniza apărarea „unei naţiuni aliate ce are Ucraina ca vecin”. Amintim că principul acestei vânzări fusese anunţat în noiembrie, pentru o sumă de 388 milioane de euro.

„Vânzarea va întări şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate ce are Ucraina ca vecin”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, conform AFP.

Avioanele norvegiene vor fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă

Într-o întâlnire cu presa străină la sfârşitul lunii mai, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store exclusese eventualitatea de a se reveni asupra acestui contract în favoarea unei livrări a avioanelor către Ucraina pentru a o ajuta să respingă invazia rusă.

Cu aceste 32 de avioane şi alte 17 cumpărate de la Portugalia, România îşi va moderniza forţele aeriene, care au renunţat în mai de vechile Mig-21 LanceR de fabricaţie sovietică, notează sursa menționată.

Înaintea livrării lor României, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.

Norvegia îşi modernizează ea însăşi flota cu avioane F-35 mai avansate

Norvegia îşi modernizează ea însăşi flota cu avioane F-35 mai avansate ale producătorului american Lockheed Martin, intenţionând să achiziţioneze până la 52 de aparate.

Fabricate de americanii de la General Dynamics, ultimele F-16 norvegiene au fost retrase din serviciu la începutul lui 2022.

Din cele 57 de avioane considerate ca putând face obiectul unei vânzări de către Norvegia, un număr de până la alte 12 au fost vândute grupului privat american Draken International, dar nu au fost încă livrate.

Norvegia mai deţine câteva avioane susceptibile să fie livrate Ucrainei

Sursa menționată notează că Norvegia mai deţine câteva avioane susceptibile să fie livrate Ucrainei, în cazul în care autorităţile ar decide să se alăture coaliţiei de state occidentale care şi-au anunţat intenţia de a livra F-16 Kievului.

Guvernul norvegian a anunţat că va reflecta la mijloace de a ajuta la formarea de personal ucrainean pe aceste F-16, fără a se pronunţa deocamdată despre livrarea eventuală de avioane Kievului.

Volodimir Zelenski a cerut sisteme de apărare antiaeriană Patriot şi avioane de luptă moderne

Președintele ucrainean le-a spus liderilor europeni că o coaliţie de sisteme Patriot „va pune capăt şantajului rus cu rachete balistice”.

„O coaliţie de (sisteme) Patriot care va pune capăt şantajului rus cu rachete balistice, şi o coaliţie de avioane de luptă moderne care va dovedi că teroarea împotriva cetăţenilor noştri nu are nicio şansă” sunt „componente decisive”, a declarat Volodimir Zelenski.