"ANSVSA nu are atribuţii şi competenţe legale în monitorizarea şi controlul 'la raft' al apelor minerale îmbuteliate şi nu a participat la prelevarea şi analizarea de probe în acest caz, aşa cum apare eronat în articolele din presă. ANSVSA realizează controlul oficial pentru verificarea respectării cerinţelor privind igiena produselor alimentare, în conformitate cu legislaţie în vigoare, în unităţile de producţie de apă minerală, apă de izvor şi producţia de alte ape îmbuteliate. Până la data prezentei, ANSVSA nu a primit citaţie de la instanţa de judecată în vreun dosar cu S. C. Aqua Queen SRL Bucureşti", precizează ANSVSA într-un comunicat. 

ANSVSA va informa opinia publică despre desfăşurarea evenimentelor în acest caz. 

Un producător de apă îmbuteliată care a apărut, în martie, pe lista mărcilor declarate neconforme de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), anunţă că va acţiona în judecată statul român şi va cere daune în valoare totală de un milion de euro. 

'Ulterior publicării rezultatelor acestor controale (efectuate de ANPC, n.r.), Aqua Queen SRL a solicitat efectuarea unor analize complexe, iar rezultatele obţinute au dovedit clar că produsele pe care le comercializează conţin valori determinate care se află în limita sau sub limita de detecţie stabilită prin lege. De asemenea, a ieşit la iveală faptul că laboratorul desemnat de ANPC să efectueze analizele nu deţinea acreditare, iar activitatea acestuia a fost ulterior suspendată. Aqua Queen SRL a publicat, apoi, dreptul la replică, în mai multe publicaţii de notorietate, prin care a informat populaţia că produsele sale nu pun în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar a făcut public buletinul de analiză a apei', se precizează în comunicatul citat. 

Potrivit companiei, ca urmare a celor întâmplate şi a prejudiciilor de imagine suferite prin apariţia ştirilor din mass-media, societatea Aqua Queen SRL a decis acţionarea în instanţă a următoarelor instituţii: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest şi Regiunea Sud-Muntenia, precum şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. 

Reprezentanţii Aqua Queen solicită repararea prejudiciilor (afectarea imaginii publice, pierderea clientelei şi rezilierea contractelor de furnizare încheiate cu lanţurile de supermarket-uri) cauzate de comunicările transmise de ANPC, în baza seriei de controale efectuate la începutul anului. 

În data de 19 martie 2016, ANPC a anunţat că inspectorii din cadrul instituţiei au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice în cazul a 5 tipuri de apă de masă şi apă de izvor îmbuteliată, comercializate în unele reţele comerciale din Bucureşti. 

Conform sursei citate, în perioada 4-9 martie, s-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. În urma controalelor, dintre cele 17 eşantioane prelevate şi analizate din punct de vedere microbiologic în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti, 5 au fost neconforme, în urma analizelor de laborator. 

Pe lista mărcilor de apă declarate neconforme se află sortimentele: Winny – apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Aro – apă de masă necarbogazoasă îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Calipso – apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, Izvorul Zânelor – apă de izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri şi Aqua Queen – apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri. 

În urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman produsele Apa de Izvor Calipso şi Apa de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 de litri. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în judeţul Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor.

AGERPRES