Vești proaste pentru români. Avanalșa de prețuri continuă, iar George Ristea, președintele Asociației Producătorilor din Industria Apei trage un semnal de alarmă în acest context. Acesta anunță că valul scumpirilor va continua în România, iar prețul apei îmbuteliate va fi și el afectat.

Potrivit acestuia, apa de izvor îmbuteliată se va scumpi din cauza noilor prețuri la energie, ambalaje și combustibili, precum și a presiunii cursului de leu-euro in urma investițiilor realizate în producție. În ceea ce privește scumpirea, este vorba despre o creștere de cel puțin 20%.

În același timp, APIA precizează că în prezent are loc o recalibrare a nivelului de preț, astfel încât o parte din costurile suplimentare va fi transferată către clienții finali.

La rândul lor, producătorii de apă de izvor ofer și ei explicații în acest sens. Aceștia declară că ajung să plătească facturi de energie electrică cu 90% mai mari față de 2020, prețul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20% și, în plus, a crescut cu aproape 50% prețul ambalajelor (PET-uri, carton, folie).

Când se vor putea observa noile prețuri la apă

În același timp, membrii APRIA resimt și presiunea cursului de schimb leu-euro, din cauza investițiilor majore realizate în ultimul timp, evoluția acestuia reprezentând o permanentă îngrijorare.

George Ristea susține că există o multitudine de motive pentru care prețul apei îmbuteliate va crește, adăugând că va fi vorba de o scupire care poate ajunge chiar și până la 30%, iar noile prețuri ar urma să se vadă pe rafturi din luna octombrie.

„Principalul motiv este scumpirea energiei electrice, în general producătorii sau îmbuteliatorii de apă sunt energofaci, consumă foarte multă energie și această scumpire cu 90% duce la scumpirea apei. Dar acesta e doar unul dintre motive.

Apoi, materialele de ambalat au o creștere de 50%. (…) Minimum 20% va fi majorarea și poate ajuge spre 25-30%, iar în luna octombrie ar trebui să se vadă deja la raft”, a precizat, la Digi24, George Ristea, președintele APIA.

Amintim faptul că în urmă cu câteva zile, ministrul Energiei declara că rușii de la Gazprom sunt de vină pentru creșterea facturilor la gaze din ultima vreme.

”Referitor la preţurile la gaze – este o creştere pur şi simplu dirijată de către Federaţia Rusă, de către Gazprom”, concomitent cu o creștere a consumului, a transmis la acel moment ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.