Automobilele electrice capătă viteză la nivel mondial! Creștere cu 20% a vânzărilor

Mașinile verzi devin tot mai populare la nivel mondial. Vânzările globale în luna noiembrie au înregistrat o creștere impresionantă de 20%, raportat la noiembrie 2022.

Vorbim despre vânzările de automobile electrice cu baterie și hibride. Această evoluție a fost determinată de performanțele solide din America de Nord și China, care au compensat vânzările mai scăzute din Europa.

Datele vine de la firma de cercetare de piață Rho Motion, citată de Reuters.

Ȋn noiembrie 2023, vânzările globale de automobile electrice cu baterie și hibride plug-in au marcat un nou record lunar.

S-a vândut 1,4 milioane de unități. Ȋn noiembrie 2022, se vindeau 1,1 milioane de unități.

Directorul de analiză de la Rho Motion a indicat că se așteaptă la vânzări solide și în ultima lună a anului.

„Vânzările au continuat să crească, în pofida sentimentului negativ de pe piaţă, şi ne aşteptăm să rămână solide în luna decembrie”, a spus Charles Lester.

Cât despre preferințele cumpărătorilor, mașinile electrice pe baterie domină autoritar. Ele au reprezentat 70% din totalul automobilelor electrice vândute în luna noiembrie. Mașinile hibride plug-in au completat restul de 30% din vânzări.

Constructorii se tem de o încetinire a pieței. Ce planuri are Europa?

Acum, unii constructori auto se tem de o încetinire a pieței, după câțiva ani de creștere accelerată. Șoferii așteaptă modele electrice mai performante și cu preț mai mic. Ȋnsă ele vor ieși pe piață abia peste 2 sau 3 ani.

Situația privește în special Europa, dar și alte zone de pe glob.

În China, s-au vândut cu 25% mai multe mașini electrice în luna noiembrie, în timp ce SUA și Canada au înregistrat un avans de 43%. În contrast, pe piața europeană, vânzările de automobile electrice au înregistrat o scădere de 3% în noiembrie 2023. Reamintim că toate evoluțiile se raportează la luna noiembrie 2022.

Declinul vânzărilor pe piața europeană vine după un final puternic de an în 2022. Atunci, germanii au cumpărat în număr mare automobile electric. Motivul: urma o reducere a primei acordate de Guvernul de la Berlin.

Directorul de analiză de la Rho Motion a comentat și pe marginea planurilor avute în vedere de Franța.

Autoritățile de la Paris vor oferi subvenții direcționate către automobilele produse în Europa. Asta „va avea un impact mai semnificativ” asupra unor vehicule, cum ar fi Dacia Spring, decât asupra automobilelor produse de constructorul chinez BYD.

Dacia Spring e fabricată în China și comercializată de grupul Renault pe piața europeană. Ȋn schimb, automobilele BYD „abia acum încep să fie introduse pe piața franceză”.