Metoda prin care Austria încearcă să reducă migrația. Ce a cerut cancelarul Karl Nehammer

Cancelarul austriac Karl Nehammer propune utilizărea testelor ADN în cazul rudelor persoanelor care beneficiază de statut de refugiat în Austria, cu scopul de a reduce afluxul de imigranți în țară.

Karl Nehammer
Karl Nehammer / SURSĂ FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Nehammer, un politician conservator, a anunțat această măsură duminică, subliniind că verificările efectuate de experți în documente și oficiali din domeniul securității vor fi, de asemenea, consolidate în cadrul procesului de reîntregire a familiei. Informația este relatată de agenția DPA.

„Vom restricţiona reunificarea familiilor prin controale stricte”, a declarat cancelarul austriac, fără să precizeze cât de multe fraude au fost descoperite până în prezent în astfel de proceduri.

Reunificarea membrilor familiilor refugiaților cu statut deja recunoscut a fost împiedicată de pandemia de coronavirus, iar în prezent Viena se confruntă cu o creștere semnificativă a cererilor în acest sens.

Ministerul de Interne austriac a înregistrat aproximativ 6.900 de cereri de azil în primul trimestru al acestui an. Dintre acestea, 45% au fost depuse de persoane care au primit un permis de intrare în cadrul unui program de reîntregire a familiei. Cu un an în urmă, proporția a fost de 16%, conform datelor DPA.

Cererile de azil determină Germania să facă verificări amănunțite

În cursul lunii februarie, autoritățile germane au anunțat intenția de a extinde controalele la frontiera de est, demarate în timpul toamnei trecute.

Măsura a fost luată de Germania cu scopul de a limita fluxul de migrație.

Autoritățile au comunicat că aceste măsuri de control vor fi extinse la toate frontierele în perioada desfășurării Campionatului European de Fotbal – Euro 2024. Evenimentul sportiv e programat între 14 iunie și 14 iulie.Cererile de azil determină Germania să facă verificări amănunțite

„Deși cifrele privind migrația ilegală au înregistrat o scădere semnificativă, continuăm să primim un număr considerabil de cereri de azil”, a afirmat ministrul german de Interne, Nancy Faeser.

Ea a adăugat că din acest motiv consideră necesar să se extindă verificările încă o dată.La sfârșitul lunii septembrie, Germania a instituit controale aleatorii la granițele cu Polonia și Cehia. Măsura a fost adoptată în urma scăderii migrației.

Din 2015, în contextul crizei migranților, Germania a avut controale fixe la granița cu Austria. Această decizie a determinat statele estice vecine să introducă controale de identitate la granițele cu Slovacia. Prin această măsură a încercat să oprească migrația provenită în principal din Serbia prin Ungaria.

Reintroducerea controalelor de frontieră necesită o notificare prealabilă la Bruxelles înainte de a putea fi implementată. Nancy Faeser a subliniat că după șase luni, este întotdeauna necesar să se facă o evaluare și să se decidă dacă mai sunt necesare.