Volodimir Zelenski, pe lista persoanelor căutate în Rusia

Rusia a inițiat o procedură judiciară împotriva președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Astfel, el a fost inclus pe lista persoanelor căutate în Federația Rusă, arată presa rusă de stat.

Această informație se găsește în baza de date a Ministerului de Interne rus, fără alte specificații.

De la începutul conflictului cu Ucraina, Rusia a emis mandate de arestare împotriva mai multor politicieni ucraineni și europeni. De asemenea, țara condusă de Vladimir Putin a emis și un mandat de arestare împotriva procurorului Curții Penale Internaționale. În 2023, acesta din urmă a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus, Vladimir Putin, pentru crime de război.

Poliția rusă i-a inclus pe premierul estonian Kaja Kallas, pe ministrul culturii din Lituania și pe membrii fostului parlament leton pe o listă de persoane căutate pentru distrugerea unor monumente din epoca sovietică.

Volodimir-Zelenski
SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski

SUA presează G7 să aprobe un pachet de ajutor de 50 de miliarde de dolari

Grupul celor șapte națiuni discută o propunere de a trimite Ucrainei un ajutor de până la 50 de miliarde de dolari.

SUA a propus ca banii să fie rambursați cu profiturile excepționale din activele rusești înghețate în Europa, potrivit Bloomberg.

America face presiuni asupra celorlalți lideri G7 pentru a ajunge la un acord cu privire la acest plan.

Dar discuțiile au fost dificile și un acord ar putea dura luni de zile, a relatat Bloomberg, citând persoane familiare cu propunerea.

Măsura vine după ce Washingtonul a aprobat luna trecută un pachet major de asistență în valoare de 61 de miliarde de dolari. Acesta fusese amânat luni de zile de către republicanii din Camera Reprezentanților.

Rusia va încerca să obțină câștiguri în sectoare cheie înaintea ajutorului militar

Va dura probabil săptămâni până când asistența militară americană va ajunge la scară largă pe linia frontului, potrivit unui thinktank american.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că forțele ruse vor profita de acest decalaj pentru a încerca să obțină „câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în sectoare cheie”, cum ar fi în apropiere de Chasiv Yar și Avdiivka.

Dar, în cazul în care aceste câștiguri vor fi realizate, ele nu vor semnala prăbușirea apărării Ucrainei, a declarat ISW.

Ucraina a primit obuze de artilerie, rachete și rachete antiblindate pe 28 și 29 aprilie.

Citând un oficial spaniol de rang înalt, o rachetă interceptoare Patriot a sosit marți în Polonia, în drum spre Ucraina.

Rusia Romania
SURSA FOTO: Dreamstime

Fondul de reconstrucție de aproape 500.000 de dolari a dispărut

Aproximativ 498.000 de dolari din fondurile destinate reconstrucției unei suburbii grav avariate din Kiev au „dispărut”. Descoperirea a fost făcută de Serviciul de Audit de Stat din Ucraina.

Borodianka, cândva un oraș cu 12.000 de locuitori, a suferit distrugeri masive în primele săptămâni ale invaziei rusești.

De atunci, au fost direcționați bani pentru reconstrucția suburbiei. Un audit al consiliului municipal a descoperit o mare discrepanță legată de ferestrele din plastic-metal, care au fost notate pentru instalare, dar care nu au fost montate niciodată.

Alte pierderi au fost constatate atunci când auditorii au descoperit că unele materiale fuseseră achiziționate și instalate la prețuri mai mari decât cele de pe piață.