OMV vrea să negocieze modificarea Legii Offshore cu Guvernul României

Alfred Stern, directorul general al OMV, are programată, săptămâna viitoare, o vizită oficială la București pentru a negocia modificarea Legii Offshore cu Guvernul României. Vizita sa are loc în contextul în care statul român a fost acționat în judecată, fiind reclamate prevederi din Legea Offshore, displăcute de OMV. Potrivit unor surse citate de HotNews.ro, Austria vrea să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest.

OMV a acționat în judecată statul român la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC din cauza unor prevederi din Legea Offshore, ce îi impun anumite limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră. Plângerea este îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, ce operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră. Legea Offshore prevede că gazele exploatate din Marea Neagră trebuie să asigure consumul intern, ceea ce nu este pe placul Austriei.

„De când s-a aprobat legea offshore, am spus că așteptăm clarificări. Nu este un subiect nou. Nu am primit aceste clarificări. Sunt importante. Proiectul este gata și merge înainte. Am cerut clarificări între legea offshore și acordul de concesiune. Un exemplu este articolul 21. Cred că vom găsi aceste soluții. Proiectul merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj. Timeline-ul proiectului nu va fi impactat deloc”, a declarat recent Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, relatează Financial Intelligence.

Despre Legea Offshore

Potrivit Articolului 1 din Legea Offshore,  (1) prezenta lege stabilește unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și de abandonare, precum și a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operațiunilor petroliere, desfășurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore și onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari și Agenția Națională pentru Resurse Minerale, denumită în continuare ANRM.

(2) În situația în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât și la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/unor acord/acorduri petrolier/petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât și la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplică numai referitor la operațiunile petroliere desfășurate cu privire la perimetrele petroliere offshore și onshore de adâncime.

(3) La propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabilește ori, după caz, actualizează lista perimetrelor petroliere onshore de adâncime și a zăcămintelor onshore de adâncime cărora le sunt aplicabile prevederile prezentei legi, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării din partea titularului de acord petrolier.