Programul menționat de prim-vicepreședintele AUR nu presupune punerea în vânzare a unor locuințe aflate în proprietatea statului, ci a celor abandonate de proprietari care au plecat din România și nu mai sunt interesați de respectivele imobile.
AUR propune o soluție pentru depopularea rurală
Conform planului anunțat de Lulea, statul român ar putea răscumpăra aceste locuințe la prețul pieței, similar procedurilor de expropriere utilizate în cazul construcției de autostrăzi. Ulterior, aceste case ar urma să fie oferite românilor din diaspora la un preț simbolic, de un leu, în scopul încurajării revenirii lor în țară. Beneficiarii ar putea alege să revină definitiv, să folosească locuințele ca reședințe de vacanță sau să le lase moștenire copiilor.
Lulea a recunoscut că, în prezent, nu există un cadru legal care să permită implementarea acestei inițiative. Cu toate acestea, el s-a arătat încrezător că se poate dezvolta o legislație adecvată, inspirată de modele deja aplicate în alte state europene, cum ar fi Italia, Marea Britanie sau Germania. În aceste țări, s-au derulat programe similare, precum „casele la un euro”, cu rezultate pozitive în zonele afectate de depopulare.
„Așa cum procedează statul când face exproprieri pentru autostrăzi. Astfel de programe există în alte state UE. Există în Italia, în Marea Britanie, Germania: case la un euro. România se confruntă cu problema majoră a depopulării satelor. Avem 5-6 milioane de români care au fugit din țară din cauza regimurilor politice catastrofale. Iar satele românești – pentru că majoritatea au plecat de la sate și din micile orașe – sunt părăsite.
Sunt case care se prăbușesc. Bisericile, azi, sunt mult mai pline (n.red. de români) în Marea Britanie, Spania, Italia. Sunt mai mulți copii care se nasc dincolo de granițe decât în țară. Când te duci în bisericile din satele românești, ele sunt goale. Noi ne dorim ca acești români să se întoarcă acasă”, a explicat Lulea la Antena 3.

În prezent, nu există un cadru legal care să permită implementarea acestei inițiative
Inițiativa vine pe fondul unei realități sociale marcante: aproximativ 5-6 milioane de români au părăsit țara în ultimele decenii, majoritatea provenind din mediul rural și orașele mici. Această migrație masivă a dus la depopularea satelor, la degradarea fondului locativ și la schimbări demografice semnificative, cum ar fi numărul tot mai mic de copii născuți în România comparativ cu diaspora.
„Și atunci, noi propunem o soluție propusă și de alții în Italia. Și anume, ca românii să redevină proprietari pe aceste case care azi sunt abandonate. Chestiunea este ca noi să punem la dispoziția lor aceste proprietăți, urmând ca ei să se restabilească acasă, fie permanent, fie ca locuință de vacanță, fie ca perspectivă pentru copiii lor.
Va trebui să căutăm și să realizăm cadrul legal necesar pentru ca acest proprietăți să fie valorificate. Nu să fie luate cu forța. Să fie trecute de cei care locuiesc acolo, prin propria voință, în posesia altor persoane, sau să fie răscumpărate de stat, așa cum procedează (statul) cu exproprierile când se construiesc autostrăzi”, a mai spus prim-vicepreședintele AUR.
Lulea susține că multe case din satele românești sunt în prezent abandonate, în timp ce comunitățile românești din străinătate sunt în creștere, inclusiv în ceea ce privește participarea religioasă și natalitatea. Din perspectiva AUR, facilitarea reîntoarcerii românilor și refacerea legăturilor cu locurile natale reprezintă o prioritate națională.
Propunerea prevede ca statul să intre în posesia acestor case prin acordul proprietarilor sau prin despăgubiri corecte, fără acțiuni forțate. Apoi, locuințele ar urma să fie transferate către alți români, interesați să se stabilească din nou în România. Mecanismul ar urma să fie unul echitabil, astfel încât atât proprietarii actuali, cât și noii beneficiari să aibă de câștigat.
„Există soluții implementate de alte state și trebui să găsim soluții echitabile pentru toate părțile. Dacă românii care locuiesc acolo sau dețin acea proprietate vor să se întoarcă, noi suntem fericiți. Însă dacă ei spun că nu au motive să se întoarcă, atunci noi vom găsi o soluție pentru ca ei să beneficieze de justa despăgubire. Asta a făcut și Italia, cu sumele corespunzătoare de pe piață, iar statul le va ceda cu prețul simbolic de un euro românilor care doresc să se mute înapoi în țară”, conchis Lulea.