Partidul lui George Simion, interviuri cu preoții din satele din Ucraina unde se află un număr semnificativ de etnici români

Conform publicației ucrainene kyivpost.com, care citează surse din Direcția Principală de Informații (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), prezentată ca fiind un „partid românesc pro-rus”, ar urma să lanseze în curând „o serie de provocări informaționale anti-ucrainene”. Scopul acestor acțiuni ar fi să prezinte o presupusă opresiune la care ar fi supuși românii din Ucraina.

Se pare că o campanie similară urmează să fie derulată de reprezentanții partidului bulgar „Renașterea” în regiunea Odesa, cu accent pe satele locuite în principal de etnici bulgari. Serviciile secrete ucrainene apreciază că sincronizarea acestor operațiuni sugerează o posibilă coordonare din partea Kremlinului.

Sursele din cadrul Direcției Principale de Informații (HUR) a Ministerului Apărării afirmă că scopul unei astfel de campanii de dezinformare este de a evidenția opresiunea presupusă care ar viza drepturile românilor din Ucraina. Aceste surse indică faptul că oficialii AUR realizează în prezent interviuri cu preoții din satele din regiunile Cernăuți, Zakarpattia și Odesa, unde se află un număr semnificativ de etnici români, în cadrul pregătirilor pentru operațiunea de propagandă. De asemenea, propagandiștii discută cu familiile bărbaților care servesc în prezent în Forțele de Apărare ale Ucrainei.

„Această operațiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale care a discutat cu Kyiv Post sub rezerva anonimatului. El a adăugat că acest lucru ar putea duce la escaladarea situației, cu blocaje de tranzit și incitare la proteste.

george simion
SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit unor surse, o campanie similară de informare este derulată de reprezentanții partidului bulgar „Renașterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operațiuni speciale sugerează o posibilă coordonare din partea Kremlinului, menită să complice situația geopolitică a Ucrainei.

Kyivpost.com notează și că anul trecut, Financial Times a relatat că partidul de extremă dreapta condus de George Simion, acum principala forță de opoziție a țării, a câștigat popularitate în România.

FT a remarcat că AUR a valorificat sentimentele anti-ucrainene în creștere și propaganda de dezinformare pentru a-și crește sprijinul alegătorilor la aproximativ 20% după alegerile din 2019.

„Cândva un partid iredentist marginal care a defăimat minoritatea etnică maghiară… AUR a schimbat treapta de viteză și s-a concentrat asupra Ucrainei, declarând că războiul „nu este al nostru” și îndemnând guvernul să nu mai ajute Kievul”, afirma Financial Times.

De asemenea, partidul se opune tranzitului de produse agricole din Ucraina prin România și este împotriva furnizării continue de arme de către București către Kiev, precum și găzduirii piloților ucraineni pentru antrenamente cu avionul de luptă F-16, mai scrie kyivpost.com.