Compania de asigurari AIG (American International Group Inc.) si-a schimbat radical obiectivele din viitorul apropiat, dupa ce CEO-ul Edward Liddy anuntase ca prioritatea numarul unu a sa este pastrarea afacerii in integralitatea ei. Pentru sustinerea acelui deziderat, compania imprumutase deja 61 miliarde de dolari. Acum, Liddy a anuntat ca trebuie platit imprumutul guvernamental de 85 miliarde de dolari. Iar pentru acest lucru trebuie vandute bucati mari din AIG. Printre sectoarele de activitate pe care Liddy le ia in calcul se numara operatiuni de asigurare si pensii din SUA, Europa, America Centrala si de Sud, Japonia. Se vor mai vinde unitatile de inchiriere avioane, de creditare persoane fizice, divizia de asigurari auto din SUA, compania de reasigurare si cea de logistica.

Seful AIG a spus ca nu vrea sa fie o perioada lunga de negocieri pentru fiecare bucatica in parte, ci ar prefera sa aiba de-a face cu „cumparatori mari, care sa ia bucati mari”. Vor fi pastrate doar cateva divizii de asigurari de viata din RP Chineza, Coreea si India. Vanzarea se va face prin concursul Balckstone LP si JP Morgan Chase.

Liddy nu a precizat care vor fi acei mari cumparatori, doar ca „am fost deja contactati de cateva companii puternice si stabile, de la care ne asteptam sa recunoasca valoarea diviziilor noastre. Dupa achizitionare, vor oferi acelor divizii potential de crestere, profitabilitate si oportunitati de dezvoltare pentru angajati. Scopul nostru este acela de a obtine ca urmare a acestui proces o companie mai mica si mai flexibila, dar mai solida si cu perspective de crestere pe termen lung”.

AIG este prezent in Romania din 1998, avand prin unitatile AIG Life, AIG Fond de Pensii si AIG Romania peste un milion de clienti  persoane fizice si 250 de clienti corporatisti. AIG Life are agentii in Bucuresti, Arad, Baia Mare, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti si Timisoara, precum si o retea de brokeri specializati. In cazul in care va fi afectata si Romania, divizia de aici va fi, conform principiilor formulate de Liddy, vanduta in integralitate unei mari companii. Legislatia in materie, de pensii private prevede si posibilitatea, in cazul inchiderii dintr-un motiv sau altul a unui fond de pensii, preluarea de catre celelalte companii din piata a clientilor.

AUDIO: Inregistrarea conferintei audio prin care investitorii au fost anuntati se gaseste aici. Nu este necesar un cont de acces, doar completarea catorva date