Detalii de ultimă oră despre varianta Omicron. Ar putea fi cea mai proastă veste de până acum. Rezultatele preliminare ale unui studiu internațional publicat de biorxiv.org arată că persoanele care s-au vaccinat cu serul Johnson & Johnson, dar și persoanele care au trecut prin boală au protecţie zero în fața Omicron.

Studiul nu a fost încă revizuit sau acceptat pentru publicare, însă datele pe care le oferă sunt îngrijorătoare. Acesta a fost realizat de o echipă de cercetători internaționali din partea companiilor private, dar și din partea instituțiilor precum Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia.

Totodată, studiul vorbește și despre proveniența noii variante, care, potrivit cercetătorilor, varianta Omicron ar putea proveni de la șoarece. Mai exact, sursa citată avertizează că numărul de mutaţii prezente la varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 sugerează că „transmiterea ping-pong” între oameni şi rozătoare ar putea fi de vină, spun oamenii de ştiinţă.

Autorii studiului spun că semnele de întrebare continuă să fie destul de multe odată cu această descoperire. „Numărul fără precedent de mutaţii găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, afirmă autorii.

În ceea ce privește modul de realizare al studiului, pentru a testa teoria transmiterii între specii, oamenii de ştiinţă au analizat dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de şoarece, nurcă sau pangolin.

De unde a apărut, de fapt, varianta Omicron

În urma analizelor făcute, aceștia au descoperit că ipoteza este corectă. Pe de altă parte, aceasta nu este valabilă şi în cazul altor animale. De asemenea, cercetătorii au mai menţionat că variantele anterioare ale virusului nu s-au legat de niciuna dintre cele trei rozătoare.

Pe de altă parte, autorii studiului spun că răzătoarele ar fi contribuit la adaptarea variantei și ulterior la transmiterea acesteia la om.

„Descoperirile sugerează că mutaţiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare şi au contribuit la o potenţială creştere a transmiterii la om”, precizează cercetătorii.

În ceea ce privește eficiența vaccinurilor și a anticorpilor dobândiți prin infectarea cu noul coronavirus, în urma studiului, cercetătorii au descoperit că persoanele vaccinate cu serul Johnson&Johnson au zero protecție în fața noii variante. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor care au trecut prin boală.

Pe de altă parte, în cazul celor vaccinați cu Pfizer sau Moderna, eficiența vaccinării scade în fața noii tulpini, însă nu atât de mult ca în cazul celor menționate anterior.