Kârgâzstanul și Tadjikistanul au semnat un acord de pace. Putin s-a implicat personal

Kârgâzstanul și Tadjikistanul au semnat, duminică seară, un protocol de încetare a conflictului armat pe secțiunea comună a graniței lor. Anunțul a fost făcut de către Kamcibek Taşiev, adjunctul șefului Cabinetului de Miniștrii și președintele Comitetului de Stat pentru Securitate Națională.

„Partea tadjică a semnat protocolul privind încheierea conflictului”, a declarat Kamcibek Taşiev, relatează agenția de presă TASS.

Potrivit spuselor sale, în prezent, se așteaptă ca cele două părți respecte cu strictețe condițiile specificate în acordul semnat. Din partea Tadjikistanului, documentul a fost semnat de către Saimumin Iatimov, șeful Comitetului de Stat pentru Securitate Națională.

Cel puţin 94 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul ultimelor confruntări sângeroase de la frontiera dintre Tadjikistan şi Kârgâzstan. În lupte au fost implicate tancuri, avioane şi rachete de artilerie. Bilanţul acestor lupte îl depăşeşte cu mult pe cel al luptelor din aprilie 2021, care s-au soldat cu aproximativ 50 de morţi şi a stârnit temeri privind un apariția unui conflict la scară mai mare.

Vladimir Putin a intervenit între Kârgâzstan și Tadjikistan. Președintele Rusiei vrea pace în Asia Centrală

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o discuție telefonică, duminică după-amiază, cu președintele din Kârgâzstan și cu președintele din Tadjikistan, în cadrul căreia a făcut apel pentru a se evita o nouă escaladare a conflictului militar de la granița celor două foste republici sovietice din Asia Centrală, în contextul în care, săptămâna aceasta, au avut loc noi confruntări, soldate cu moartea a peste 30 de persoane.

„Vladimir Putin a făcut apel la cele două părţi să împiedice o nouă escaladare şi să ia măsuri pentru a rezolva situaţia cât mai repede posibil, iar acest lucru nu trebuie să se facă decât pe căi paşnice şi politico-diplomatice”, scrie într-un comunicat de presă al Kremlinului, citat de către agenția de presă AFP.

Guvernul de la Bișkek a precizat, duminică, că 36 de civili au fost ucişi în confruntările militare de la frontiera cu Tadjikistanul, iar 139 de persoane au fost grav rănite. În ciuda acestui fapt, poliţiştii de la frontiera Kârgâzstanului au indicat, duminică dimineața, că sâmbătă noaptea a fost „calmă, fără incidente”, menţionând, totodată, că situaţia a rămas „tensionată” la graniţa regiunilor kirghize Osh şi Batken.

Șeful ONU a intervenit între Kârgâzstan și Tadjikistan

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, i-a sunat, sâmbătă, pe reprezentanții celor două tabere și i-a rugat „să favorizeze dialogul pentru o încetare a focului de durată”, a precizat un purtător de cuvânt al ONU.

Ministerul de Interne din Tadjikistan a anunţat, sâmbătă dimineața, că au fost uciși civili în Tadjikistan, armistițiul de pace fiind încălcat. Menționăm faptul că nu a fost precizat numărul civililor uciși.

La graniţa dintre şi Kârgâzstan Tadjikistan au loc lupte regulate. Aproape jumătate din frontiera comună, care are circa 970 de kilometri, este contestată de la destrămarea URSS, pe fondul disputelor legate de accesul la resursele naturale de acolo. Din nefericire, progresele în ceea ce priveşte delimitarea frontierei au fost lente în ultimii ani.

Întrucât violențele continuă de luni de zile, cele două state asiatice au convenit, vineri, asupra unui armistiţiu de pace, dar, sâmbătă, s-au acuzat reciproc că l-au încălcat. Kârgâzstanul a anunţat, vineri, o încetare a focului cu Tadjikistanul după ce confruntările militare de la graniță au dus la rănirea a peste 30 de persoane.

Ministerul Sănătăţii din Kârgâzstan a anunțat, sâmbătă, că „24 de cadavre au fost aduse la unităţile sanitare din regiunea Batken”, situată în sud-vestul Kârgâzstanului şi la graniţa cu Tadjikistanul.