Alături de România, 12 ţări aliate participă cu efective şi tehnică de luptă pentru instruire la exerciţiul multinaţional SG23. Este vorba despre Albania, Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova şi SUA, conform informațiilor transmise de MApN într-un comunicat.

Exerciţiul este condus de Comandamentul Forţelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”

Exerciţiul, care se va încheia pe 9 iunie, este condus de Comandamentul Forţelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu” şi reprezintă „cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de instruire din acest an”, conform sursei menționate.

De asemenea, exercițiul se va desfăşura în poligoane şi facilităţi militare de instruire din România.

Principalele secvenţe ale exerciţiului se vor desfăşura în Centrul Naţional de Instruire pentru Luptă „Getica” din Cincu, judeţul Braşov, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Smârdan, judeţul Galaţi, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Babadag, judeţul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer din cadrul Şcolii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu” din Capu Midia şi Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa.

Saber Guardian 23 continuă seria de exerciţii începută în anul 2013

Totodată, evenimente de instruire din cadrul SG23 se vor derula şi în facilităţile de instruire din Slobozia şi Borduşani, judeţul Ialomiţa, Vărsătura, judeţul Brăila, şi Frecăţei, judeţul Tulcea.

Saber Guardian 23 continuă seria de exerciţii începută în anul 2013 şi este conceput pentru intensificarea interoperabilităţii într-o gamă largă de misiuni pentru ţările membre NATO şi ţările partenere. Activităţile de instruire planificate cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forţări ale cursurilor de apă, exerciţii tactice cu şi fără trageri de luptă cu tehnica tuturor categoriilor de forţe, paraşutări, precum şi activităţi cu specific medical de evacuare şi tratament al răniţilor.

Amintim că SG23 este integrat în complexul de exerciţii Defender 23, planificat de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi condus de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa (USAREUR-AF).

Are loc un exercițiu masiv și în Republica Moldova

În altă ordine de idei, Ministerul Apărării din Republica Moldova a transmis că armata va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciţii de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA.

Scopul acestora este asigurarea securității celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC).