Persoanele care vor să se imunizeze ar putea să o facă și cu vaccinul anti-covid sub formă de spray nazal, în cazul în care rezultatele vor fi cele așteptate.

Potrivit unui document de stat publicat marţi și preluat de Rador, o formă de spray nazal a vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19 va fi testată în rândul voluntarilor adulţi. Testele vin în timp ce în Rusia se fac eforturi de limitare a numărului tot mai mare de infecţii şi decese, precizează sursa citată.

De menționat este faptul că Rusia a reacționat rapid în fața pandemiei de coronavirus și a lansat vaccinul Sputnik V în cursul anului trecut. Pe de altă parte, spre deosebire de situația din Europa, campania de vaccinare a fost lentă, mulţi ruşi invocând neîncrederea faţă de autorităţi şi teama faţă de noile produse medicale.

În ceea ce privește noul vaccin sub formă de spray nazal, acesta urmează să fie aplicat în două doze într-o clinică din Sankt Petersburg, se arată în documentul publicat pe registrul de stat al medicamentelor. Pe de altă parte, sursa citată nu a furnizat însă şi calendarul planificat al testelor clinice.

Încă din luna iunie, autorităţile ruse au anunțat că a fost testat un vaccin cu spray nazal adecvat pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, iar lansarea noului produs era planificată pentru luna septembrie.

Bilanț sumbru în Rusia 

Amintim faptul că marți, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să accelereze campania de vaccinare împotriva COVID-19, deoarece ţara a înregistrat cel mai mare număr de morţi într-o singură zi.

Mai exact, în doar 24 de ore, 973 de cetăţeni ruşi şi-au pierdut viaţa, un nou record de la începutul pandemiei. În ceea ce privește bilanțul oficial total, acesta se ridică la 218.345 de decese, adică cele mai multe din Europa,  în timp ce o analiză a Moscow Times arată că numărul total al morților se ridică de fapt la cel puțin 660.000.

Surse guvernamentale citate de presa străină scriau că presa de stat a raportat că cel puțin 72 de regiuni din cele 85 ale statului au introdus fie vaccinarea obligatorie, fie plănuiesc să facă acest lucru pentru anumite categorii din populație, precum cei care lucrează în sectorul public, vânzări și sectorul ospitalității.

Campania de vaccinare este lentă și e. Doar 31% din populația Rusiei este vaccinată cu schema completă împotriva coronavirus, iar sondajele de opinie arată că mai mult din jumătatea țării nu plănuiește să se vaccineze.

În acest context, o parte din oficialii ruși au propus să amendeze rușii care refuză să fie vaccinați, opțiune pe care Kremlinul nu o lua în considerare luni.