Miller a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că primele livrări de gaze prin South Stream sunt aşteptate în decembrie 2015. În opinia sa, gazoductul va spori siguranţa energetică a întregii Uniuni Europene, iar Bulgaria va profita de preţuri mai mici ale gazelor ruse deoarece le va primi direct.

”Astăzi lansăm un proiect extrem de important pentru Bulgaria şi Rusia”, a spus premierul Oreşarski. El a subliniat că acesta este cel mai mare proiect realizat pe teritoriul Bulgariei. Plamen Oreşarski a adăugat că Bulgaria nu va investi nicio leva în acest proiect deoarece costurile părţii bulgare vor fi acoperite din taxele pentru transportul gazelor.

Ministrul bulgar al energiei, Dragomir Stoinev, a spus că până în 2043 Bulgaria va câştiga 2,8 miliarde euro din South Stream. Stoinev a subliniat că o mare parte dintre lucrări vor fi efectuate de companii bulgăreşti.

Lungimea totală a conductei South Stream pe teritoriul bulgăresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificaţie de 59 de kilometri spre punctul Provadia, unde gazoductul va fi interconectat cu sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria şi cu celălalt gazoduct prin care gazele ruse ajung în Balcani (cel care traversează Ucraina şi România). Conducta va intra pe teritoriul bulgăresc prin portul Varna. Valoarea totală a acestei părţi din proiect se ridică la 3,308 miliarde de euro.

Gazoductul South Stream este conceput să transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia spre Europa via Marea Neagră, ocolind ţări de tranzit precum Ucraina şi Belarus. Gazprom deţine 50% din proiectul South Stream, 20% aparţin grupului italian ENI, în timp ce grupul francez EDF şi grupul german Wintershall deţin fiecare câte 15%. La finele lunii decembrie 2011, Turcia şi-a dat acordul oficial pentru ca gazoductul South Stream să poată trece prin apele sale teritoriale.

SURSA: Agerpres