In luna mai, cei de la Verena Internet Services au primit un mesaj pe adresa office@magicnet.ro de la un cetatean american cum ca unul dintre utilizatori i-a folosit cartea de credit.
Am luat legatura, prin telefon, cu dl Dave Wontor, din New Jersey care ne-a declarat urmatoarele: „Pe desfasuratorul cheltuielilor efectuate cu cartea mea de credit din luna aprilie am semnalat trei tranzactii neefectuate de mine. In toate cele trei cazuri s-a cumparat combustibil. De doua ori de la o statie din Fort Lee, statul New Jersey, orasul in care locuiesc, si o data din New York. Valoarea totala este de 169,32 USD. In luna mai am sesizat din nou o tranzactie frauduloasa efectuata de compania Paycom. De aceasta data a fost vorba de un abonament la un site pentru adulti pe nume babalonx.com. Am cerut detalii de la Paycom si am obtinut adresa de e-mail a celui care a facut cererea de abonament (hatoff@nettaxi.com). Cei de la nettaxi.com
mi-au furnizat numele utilizatorului contului hatoff. Acesta este Olaru Stefan, cu adresa in Sibiu, str. Gheorghe Dima, nr. 22.”
„Este aceeasi persoana pe care o suspectam si noi. In acest moment, suntem inca in stadiu de cercetare”, spune maiorul Ovidiu Tichindelean, seful Biroului de Ordine Publica.
Conturile de e-mail sunt surse de informatii
Tot in aceasta perioada, pe serverul de mail al aceleiasi societati s-a primit un mesaj avand ca expeditor verenaservices@gmx.ro si semnatar Mircea Baldean, fost angajat al Verena Internet Services. Destinatari au fost sapte firme abonate la acest Internet Service Provider (ISP). Serviciul tehnic a analizat mesajul si l-a contactat pe dl Mircea Baldean, care a infirmat trimiterea acestui mesaj.
Patru zile mai tarziu a fost receptionat un al doilea mesaj, avand ca destinatari 109 utilizatori, apartinand aceleiasi societati. „Analizand mesajul s-a constatat ca primul a fost trimis ca test, iar cel de-al doilea a fost trimis definitiv”, spune dl Mircea Cazan, director Verena Internet Servicies Sibiu. S-a mai constatat ca acest ultim mesaj continea un fisier atasat, considerat ca fiind un virus de ultima generatie.
Acest virus extragea din calculatoarele clientilor conturile de dial-up (utilizator, parola si numar de telefon apelat) si le trimitea la cinci adrese de e-mail create pe serverele de e-mail gratuit GMX.NET si GMX.RO.
„La data de 25 aprilie a.c. – am intocmit o comisie formata din angajatii societatii noastre, care s-a deplasat la clientii ce au rulat programul respectiv si am luat decizia sa blocam cele 109 conturi. Totodata, am inaintat o plangere catre Politia Municipiului Sibiu, sesizand cele intamplate”, spune dl Mircea Cazan.
Dl maior Ovidiu Tichindelean, seful Biroului de Ordine Publica,
ne-a declarat: „Pentru a-l provoca pe utilizatorul „necunoscut” s-au creat doua conturi fantoma si am rulat programul trimis de acesta, iar dupa cateva zile am constatat ca s-a conectat pe aceste conturi.
Avand datele obtinute de pe reteaua Internet si intocmind o adresa catre RomTelecom, Politia a reusit sa indentifice numerele de telefon de unde s-a conectat utilizatorul „necunoscut””.
Politia a cerut mandat de perchezitie si la locul faptei au identificat calculatorul cu fax modem. „Pe baza Codului de procedura penala s-a dispus ridicarea bunurilor amintite anterior spre expertiza”, ne-a declarat Ovidiu Tichindelean.
Dupa efectuarea expertizei s-au identificat mesajele trimise de pe acest calculator. „Paguba estimata se ridica la aproximativ 10.000 USD”, adauga maiorul Ovidiu Tichindelean.
Prin bunavointa gmx.net, am aflat ca proprietarii celor cinci conturi sunt Cantemir Mihu si Traian Oprean. Cei doi au 19 ani si sunt elevi la liceu, ambii avand referinte foarte bune in viata particulara, iar Cantemir este si castigatorul unor concursuri de informatica.
Lui Cantemir Mihu i s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de furt de impulsuri, distrugere, inselaciune.
„Cercetarile continua pentru stabilirea cadrului legal al utilizarii programelor instalate in calculator, fapt ce va fi confirmat de reprezentanti ORDA sau Microsoft”, spune dl maior Ovidiu Tichindelean.
Dl Sorin Rotariu, director SibNet Sibiu, ne-a declarat: „Cauza ar putea fi aceste „Internet cafeuri”. Are loc fenomenul de concurenta neloiala: daca unuia ii merge reteaua prost, incearca sa-si termine concurenta folosindu-se de acesti pusti carora le ofera ore gratuite. Noi am avut probleme cu traficul, care a fost afectat prin trimiterea, de pe zece servere, a unor pachete de date pe serverul care ne asigura intrarea in Internet.”
Cei doi elevi de liceu au afectat 109 utilizatori de Internet blocandu-le conturile de acces. Conturile extrase din cele 109 calculatoare le-au folosit in scop personal, pentru aflarea informatiilor incluse in casutele postale ale acestora.    

„Avem nevoie de o lege It care sa condamne acest tip de infracTiuni”
„In Sibiu sunt 4.000-5.000 de utilizatori de Internet, din care 30% il folosesc in scopuri profesionale. Aproape jumatate din utilizatori nu au un cont personal. Accesarile simultane duc la incarcarea retelei si totodata clientii nu mai beneficiaza de aceleasi servicii pe care le-am oferit pana acum. Dupa ce am lansat un zvon in Sibiu ca suntem pe cale sa prindem „pirati” de conturi de Internet, traficul a scazut cu 75%. Nimeni nu mai folosea Internetul.
In cazul de fata nu am fost in totalitate despagubit. Tot ceea ce am obtinut pe cale legala voi folosi in beneficiul clientilor mei, oferindu-le celor afectati reduceri la abonamente.
Consider ca acest caz trebuie rezolvat pe cale legala, pentru a demonstra tuturor utilizatorilor de Internet ca in momentul in care se asaza in fata calculatorului si incep sa navigheze ei sunt supravegheati.
Momentan, nu avem un cadru legal in Romania, dar sper ca in viitor se va propune spre promulgare o lege a IT-ului in care sa intre si comunicatii si soft si hard si totodata Politia si Procuratura sa reuseasca sa incadreze aceste furturi ca atare.
Oamenii nu sunt constienti ca pot face rau cand se asaza la calculator. De aceea avem nevoie de acest proiect de lege, ca sa putem stopa aceste infractiuni venita din spatele unui monitor.”