Acordul dintre Rusia și Ucraina privind transportul cerealelor ar putea fi încheiat curând. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat toate detaliile în acest sens.

Omul lui Vladimir Putin a anunțat că Rusia a propus deja un memorandum care a ajuns la ONU prin care arată cum pot fi reluate rutele de export de cereale și alimente către Europa.

În același timp, în memorandum se menționează și modalitatea în care criza alimentară care a lovit întreg globul ar luat sfârșit. Astfel, conform oficialului rus, cea mai ieftină variantă de transport de alimente din Ucraina către Occident rămâne Belarusul.

România și Polonia, prea costisitoare pentru transportul de alimente

Conform documentului, Rusia exclude Polonia și România ca variantă de transport, menționând că cele două țări sunt mult mai costisitoare. Lavrov susține că Moscova a făcut tot ce a putut și că este nevoie de un răspuns rapid, având în vedere gravitatea situației.

„Toate propunerile formulate de președintele Putin au fost puse pe hârtie și înaintate la New York. Am făcut tot ce am putut. Răspunsul lent la o problemă aparent urgentă este alarmant. Nu exclud ca și secretariatul ONU să se confrunte cu o puternică influență din partea celor care doresc să exercite conducerea Organizației”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat televiziunea de Stat din Belarus.

Totodată, el a mai precizat că secretarul general al ONU prelungește criza alimentară prin acțiunile sale și blochează trimite rapidă a cerealelor din Ucraina.

Rusia acuză ONU că prelungește criza alimentară

„Această situație creează probleme pentru multe țări în curs de dezvoltare. Secretarul general al ONU, prin acțiunile sale, prelungește criza alimentară, nu face posibilă trimiterea rapidă a cerealelor acolo. Este regretabil”, a subliniat ministrul.

În același timp, omul lui Vladimir Putin a mai amintit și de vizita secretarului general al ONU, Antonio Guterres de la Moscova, timp în care a discutat cu președintele Vladimir Putin despre toate aceste detalii.

„Președintele Rusiei Putin i-a explicat în detaliu că există o cale elementară, fără negocieri și memorandumuri – prin Belarus. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să asigurați lanțurile logistice și financiare. Există și alte rute, mai costisitoare, pentru livrarea alimentelor, prin România, Polonia”, a spus ministrul rus.

În interviu acordat, Lavrov a mai precizat că Ucraina este vinovată pentru blocarea porturilor. Totodată, el a punctat că Rusia este pregătită să coopereze cu Turcia, însă Ucraina este cea care trebuie să elibereze portul.

Rusia este pregătită să colaboreze cu Turcia

„În ceea ce privește porturile, acestea nu sunt blocate de noi. Din martie, forțele noastre armate au declarat coridoare sigure din apele teritoriale minate ale Ucrainei până în strâmtoarea Bosfor. Suntem gata să cooperăm cu turcii. Dar pentru aceasta, Ucrainenii trebuie să elibereze portul. Nu vor să facă asta”, a mai spus acesta.

Serghei Lavrov susține că deși situația este una gravă, nimeni nu se grăbește, el făcând referire la atitudinea lui Guterres, care nu ține cont de coridoarele anunțate de Moscova zilnic.

„În același timp, Guterres încearcă să rezolve problemele retragerii cerealelor din porturile ucrainene fără a ține cont de coridoarele pe care le anunțăm zilnic. Vrea să se pună de acord mai întâi asupra cerealelor ucrainene, apoi asupra rusești. Nimeni nu ne grăbește nicăieri”, a mai adăugat ministrul rus de externe.