O întâlnire deosebit de importantă, în contextul războiului din Ucraina, a avut loc miercuri, 13 iulie, la Istanbul, în Turcia.

Discuţii de ultimă oră privind soarta exporturilor de cereale din Ucraina

La masa discuţiilor s-au aşezat reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ai ONU.

Negocierile dintre cele patru părţi au privit exporturile de cereale ale Ucrainei, iar discuţiile s-au întins până seara târziu. La final, s-a decis ca o nouă întâlnire să aibă loc săptămâna viitoare.

„A avut loc o întâlnire cvadripartită între delegațiile militare ale Ministerului Apărării al Turciei, Federației Ruse și Ucrainei și delegația ONU privind transportul maritim în siguranță al cerealelor și produselor alimentare care sunt așteptate în porturile ucrainene.

S-a ajuns la un consens cu privire la întâlnirea delegațiilor ucrainene și ruse din Turcia săptămâna viitoare”, este mesajul transmis de ministrul turc al Apărării.

La ce acord s-a ajuns miercuri, 13 iulie?

La întâlnirea de miercuri s-a ajuns totuşi şi la un acord. Este vorba despre înființarea unui centru de coordonare pentru exportul de cereale, centru ce va funcţiona la Istanbul.

Reprezentanţii tuturor părţilor implicate vor fi prezenţi, vor efectua controale comune la sosirea şi ieşirea din port şi vor asigura siguranța navigației pe rutele de transfer.

La întâlnirea ce va avea loc săptămâna viitoare se preconizează şi semnarea documentului privind „culoarul cerealelor”.

Ucraina ar trebui să exporte, în total, circa 58 de milioane de tone de cereale

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis că mai sunt lucrări tehnice de făcut pentru a se putea realiza exportul de alimente al Ucrainei şi al Rusiei. Totuşi, ONU speră că părțile implicate vor ajunge la un acord oficial privind exporturile de cereale săptămâna viitoare.

Spre finalul lunii iunie, ministrul ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației că 18 milioane de tone de cereale din vechea recoltă ar trebui exportate din Ucraina. La acestea se adaugă încă 40 de milioane de tone din noua recoltă, astfel că Ucraina ar trebui să exporte, în total, 58 de milioane de tone de cereale.

Noua recoltă este estimată la 60 de milioane de tone, dintre care 40 de milioane ar trebui exportate, iar 20 de milioane alocate pentru consumul intern.

Peste 130 de nave încărcate cu cereale ucrainene așteptau în Marea Neagră să treacă în Dunăre, în timp ce negociatorii începeau la Istanbul discuții privind facilitarea exporturilor agricole ucrainene.