Cunoaşterea a cel puţin unei limbi străine poate fi atestată prin intermediul unui certificat de competenţă lingvistică. Iată un scurt ghid în materie.

A deţine un certificat de cunoaştere a unei limbi străine „nu implică nici un avantaj din punctul de vedere al pieţei muncii, deoarece nici o companie nu cere un asemenea act“, spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de recrutare şi consultanţă în resurse umane Total Business Solutions. „Baza o reprezintă cunoştinţele reale, de conversaţie şi, ca să dau un exemplu specific, de engleză financiară şi de business.“

Şi totuşi, afirmă Mădălina Didea, managing partner al companiei HART Human Resource Consulting, „de cele mai multe ori, acolo unde limba străină este un criteriu eliminatoriu de selecţie, se recurge şi la alte tehnici de evaluare: interviul, scrierea unui business case în respectiva limbă etc.“

„Faptul că o persoană a parcurs cu succes astfel de examene constituie şi o dovadă de interes sporit în atingerea unui nivel cât mai înalt în carieră“, completează Ioana Tot, senior consultant al companiei de consultanţă Consulteam. „În ceea ce priveşte oportunităţile de angajare în cadrul unor companii din afara ţării, recunoaşterea oficială a competenţelor lingvistice poate fi una dintre cerinţele principale pentru candidatură.“
Avalanşă de candidaţi

La diplome

Deloc surprinzător, toate institutele culturale străine care administrează astfel de teste au raportat în ultimii doi ani creşteri ale numărului de candidaţi la examene pentru diplome recunoscute la nivel internaţional. De exemplu, la Institutul Francez din Bucureşti (IFB), dinamica este, în unele cazuri, absolut explozivă: abia introdus în România în 2007, examenul DELF Scolaire (vezi caseta), destinat elevilor, a avut 541 de candidaţi. La fel, la British Council, examenele Young Learners, pentru elevii din clasele mici, introduse în 2005, au fost susţinute deja de peste 1.000 de candidaţi. În ansamblu, în 2007 IFB a avut cu 75% mai mulţi candidaţi la examenele de franceză decât în anul precedent. Pentru DELF şi DALF, centrele Alliance Française din Braşov, Constanţa, Piteşti şi Ploieşti au raportat majorări ale numărului de candidaţi de peste 400%! (În Ploieşti, numărul lor a sărit de la unul singur în 2006 la 231 anul trecut.) La fel se întâmplă peste tot: la Institutul Goethe, la examenul Start Deutsch, destinat începătorilor, s-au prezentat 25 de candidaţi în 2006 (anul când a fost introdus acest test) şi 437 în 2007. La Institutul Cervantes, numărul candidaţilor pentru examenele DELE (Diplomele de Spaniolă ca Limbă Straină, recunoscute în întreaga lume de către firme private, camere de comerţ şi sisteme de învăţământ) a crescut cu 37% între 2006 şi 2007, iar Maribel Jimeno, şeful de studii al instituţiei, estimează pentru 2008 o creştere a numărului acestora cu 20% – adică peste 1.200 de candidaţi. British Council raportează, similar, creşteri de 20% în ultimii trei ani pentru International English Language Testing System (IELTS) şi Business English Certificate, respectiv de 45% pentru examenele Cambridge.

Oferta de examene pentru certificate şi diplome a institutelor culturale s-a diversificat mult; British Council, Institutul Francez şi Institutul Goethe administrează astfel de examene şi pentru diverse domenii profesionale; accesaţi site-urile lor pentru informaţii detaliate! Alte organizaţii, ca IREX Prometric, oferă teste din SUA: Test of English as a Foreign Language (TOEFL) şi Graduate Record Examination (GRE). Nivelurile testelor europene sunt scalate conform Cadrului European Comun de Referinţă: A1 (elementar), A2 (elementar avansat), B1 (intermediar), B2 (intermediar avansat), C1 (superior) şi C2 (superior avansat); pentru testele americane, care au scoruri numerice, accesaţi www.ets.org

Limba franceză

Franceză generală: Diplôme d’études en langue française (DELF) şi Diplôme approfondi de langue française (DALF). DELF se susţine pentru patru niveluri: A1, A2, B1 şi B2, iar DALF, pentru C1 şi C2. Taxe: între 153 şi 220 de lei, în funcţie de nivel.

Diplome profesionale ale Camerei de Comerţ şi Industrie din Paris (CCIP): franceză de afaceri, franceză profesională, franceză medicală, franceză juridică, franceză pentru turism şi industrie hotelieră.
Institut Français de Bucarest, www.culture-france.ro/fra/delfdalf.htm; pentru diplomele CCIP, vezi www.culture-france.ro/fra/interior_services_cours_ diplome_ccip.htm; 021/316.99.30.

Limba engleză

Diplome Cambridge, engleză generală: IELTS, pentru evaluarea cunoştinţelor (578 de lei, valabil doi ani), First Certificate in English (457 de lei), Certificate in Advanced English (490 de lei) şi Certificate of Proficiency in English (512 lei). Ultimele două sunt valabile pe viaţă.

Engleză de afaceri: Business English Certificate, trei niveluri: Preliminary (308 lei), Vantage (447 de lei) şi Higher (478 de lei). Valabil pe viaţă.

Engleză financiară: International Certificate in Financial English (550 de lei). Contact: British Council, www.britishcouncil.org/ro/romania; 021/307.96.00.

TOEFL, cerut de universităţi, dar şi de unii angajatori (165 de dolari, valabil doi ani). GRE, cerut pentru specializări postuniversitare în SUA (170 de dolari, valabil cinci ani). Contact: Irex Prometric, www.irex.ro; 021/310.09.75.

Limba germană

Teste şi diplome: Start Deutsch, test de verificare a cunoştinţelor: nivelul 1 (150 de lei) şi nivelul 2 (200 de lei), Goethe-Zertifikat (nivelul B2, 300 de lei), Zertifikat Deutsch für den Beruf (pentru conversaţia de afaceri, 300 de lei), Goethe-Zertifikat „Zentrale Mittelstufenprüfung“ (nivelul C1, recunoscut de unele universităţi şi companii germane, 350 de lei), Prüfung Wirtschaftsdeutsch (nivelul C1, pentru germană de afaceri şi profesională, cu o largă recunoaştere internaţională, 350 de lei), Zentrale Oberstufenprüfung (nivel C2, 400 de lei).
Goethe-Institut Bukarest, www.goethe.de/ins/ro/buk/lrn/prf/roindex.htm, 021/311.97.62.

Capital – Editia nr.11, data 19 martie 2008