Ministerul Afacerilor Externe anunță că autoritățile din Grecia mențin prognozele privind Codul roșu de caniculă și de pericol major de producere a incendiilor de vegetație.

Stare de alertă în Grecia. Categoria de risc de incendii, gradele 4 şi 5 dintr-un maxim de 5

MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că autoritățile locale mențin prognozele privind codul roșu de caniculă (25-27 iulie 2023), respectiv pericolul major de producere a incendiilor de vegetație (gradele 4 și 5, pe o scară de la 1 la 5).

Pentru ziua de 25 iulie 2023 este emisă o stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Creta (județele Rethymno, Heraklion și Lashiti), Marea Egee de Sud (Insula Rhodos).

De asemenea, există un risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Regiunea Attica, Regiunea Greciei Centrale, Regiunea Marea Egee de Nord (Insulele Samos, Ikaria), Regiunea Egee de Sud (Insulele Karpathos, Kalymnos, Kos), Regiunea Thessalia (Larissa, Magnisia), Insula Creta (Chania), Peninsula Peloponez, Insulele Ionice, Vestul Greciei.

Pentru ziua de 26 iulie 2023 se menține stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fthiotida, Fokida), Peninsula Peloponez (Argolida, zona Corint), Grecia de Vest) regiunea Achaia, regiunea Thessalia, (Larissa, Magnisia), Macedonia Centrală (Salonic).

În plus, există un risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Insula Creta, Peninsula Pelopones (Arcadia, Lakonia, Messinia), arhipelagul Insulelor Ionice, Grecia de Vest (Aitoloakarnania, Ilia), Regiunea Thessalia (Karditsa, Trikala), Macedonia Centrală (Pieria, Imathia, Pella, Kilkis, Serres, Halkidiki, Muntele Athos).

Recomandările MAE pentru cetățenii români

Având în vedere că în Grecia sunt în curs de desfășurare mai multe incendii de vegetație, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă și să evite deplasarea în zonele în care există focare de incendii în desfășurare sau un risc iminent de producere a acestora.

MAE recomandă cetățenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică.

„Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu. Cetățenii români aflați în R. Elenă care observă producerea unui incendiu pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri)”, arată MAE.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.