Este vorba despre sistemele de lumini suplimentare. Potrivit legii, șoferii vor fi obligați să aibă pe mașină doar sistemul standard de lumini.

Inițiatorii susțin că această lumină deranjează în trafic. Una dintre argumentele aduse este numărul mare de accidente din România. Potrivit datelor Comisiei Europene, țara noastră ocupă locul II în topul țărilor cu cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere, 91 de persoane la un milion de locuitori, mai exact.

Foarte multe dintre acestea s-ar produce din cauza coliziunii mașinilor de mare tonaj cu autovehiculele mici.

“Multe dintre aceste mașini de mare tonaj care tranzitează țara noastră sau au transporturi interne și internaționale au modificat sistemul de lumini și au instalat sisteme suplimentare personalizate, dar nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții”, se arată în expunerea proiectului.

Mai concret, aceste lumini pot deranja șoferii din autovehiculele mici și reprezintă un adevărat pericol.

Ce spune noua lege?

”În circulația pe drumurile publice se interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră și sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții, pe și în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2), precum și deținerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului.”

”vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitive de iluminare și semnalizare luminoase, mijloace fluorescent reflectorizante, sisteme de iluminat personalizate care luminează puternic și intermitent, prevăzute în normele tehnice în vigoare.”, se mai arată în proiect.

Cei care nu respectă noile reguli se vor trezi fără certificatul de înmatriculare.

Pentru a se aplica, proiectul trebuie să primească votul final al Camerei Deputaților.