Atenție șoferi! Locurile unde nu ai voie să oprești sub nicio formă

Codul Rutier prevede că acei șoferi care intră în intersecțiile cu sens giratoriu au regulile de circulație pe benzi. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este legal să staționezi în sensul giratoriu doar pentru că acesta are mai multe benzi.

Există diverse motive pentru care unii șoferi parchează în locuri unde nu ar trebui, cum ar fi lipsa locurilor de parcare, neatenția sau lipsa timpului. Astfel de zone includ curbele, rampele, zonele cu vizibilitate redusă sau chiar intersecțiile. Conform legii, nici în sensul giratoriu nu este permisă staționarea.

În cazul unei intersecții cu sens giratoriu cu mai multe benzi, mașinile nu au voie să parcheze pe prima bandă conform legii.

Se interzice staționarea în intersecții

Articolul 142 (f) din legea 195/2002 stabilește că este interzisă staționarea vehiculelor în intersecții, inclusiv cele cu sens giratoriu, precum și în zonele de preselecție cu marcaje continue, sau la o distanță mai mică de 25 de metri de colțul intersecției sau de o trecere de pietoni.

De asemenea, Articolul 107 (1.1) din aceeași lege impune conducătorilor de vehicule să respecte regulile de circulație pe benzi în intersecțiile cu sens giratoriu și să se asigure că părăsesc intersecția fără a perturba circulația sau a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

În concluzie, nu este legal să staționezi în sensul giratoriu, indiferent de numărul de benzi pe care le are.

Singura excepție în care se poate parca în mod regulamentar într-un sens giratoriu este dacă există o parcare amenajată și marcată corespunzător, inclusiv cu indicatorul distinctiv „P” și cu indicații clare privind limitele zonei de parcare. În absența acestor condiții, șoferul poate primi o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei pentru oprire sau staționare ilegală în sensul giratoriu.