Mai precis, noul Cod Rutier arată că degradarea, distrugerea sau amplasarea unor obstacole pe calea ferată constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea, în cazul în care acțiunea pune în pericol siguranța traficului feroviar.

Codul Rutier prevede mai multe pedepse pentru șoferii care fac următoarele greșeli

La rândul lor, șoferii care semnalează în mod fals obstrucționarea căii ferate riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 -7 ani.

„Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a liniei de cale ferată, a materialului rulant, a instalaţiilor de cale ferată ori a celor de comunicaţii feroviare, precum şi a oricăror altor bunuri sau dotări aferente infrastructurii feroviare ori aşezarea de obstacole pe linia ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa mijloacelor de transport, manevră sau intervenţie pe calea ferată, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează săvârşirea de acte de semnalizare falsă sau săvârşirea oricăror acte care pot induce în eroare personalul care asigură circulaţia mijloacelor de transport, manevră sau intervenţie pe calea ferată în timpul executării serviciului, dacă prin aceste fapte se creează un pericol de accident de cale ferată”, arată Codul Penal.

Mai mult, șoferii riscă să primească o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, în cazul în care s-a produs un accident după obstrucționarea căii ferate.

Șoferii ce se urcă beți la volan și fără permis de conducere vor ajunge direct la închisoare

În altă ordine de idei, președintele Klaus Iohannis a promulgat în ziua de 7 iulie legea inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc și senatorul PNL Daniel Fenechiu care prevede că șoferii ce se urcă beți la volan și fără permis de conducere vor ajunge direct la închisoare.

Această lege este cunoscută și ca „Legea Anastasia”, fiind denumită după fetița de 4 ani care a fost ucisă în fața propriei case pe 1 iunie 2022.

Actul normativ reglementează completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.