Potrivit noi modificări firmele, PFA-urile, întreprinderile individuale sau  familiale şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică nu mai pot transfera bani cu ajutorul internet banking sau mobile banking, către persoanele fizice, decât dacă prezintă documente justificative legale, conform legii nr. 344/2018 privind modificarea şi completarea legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, lege ce a fost publicat în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare din data de 6 ianuarie 2019.

(…) în cazul operaţiunilor efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanţă, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, cu condiţia existenţei documentelor justificative legale în evidenţa plătitorilor”, se arată în expunerea de motive care a însoţit Legea nr. 344/2018.

Potrivit aceluiași document, nerespectarea acestor prevederi se consideră contravenție și se  sancționează cu amenzi de la 3.000 de lei la 4.500 de lei.