Operatorii de telefonie mobilă din Ro­mânia au găsit „o breşă“ în noul regu­la­ment european privind serviciile de co­mu­nicaţii în roaming pentru a taxa practic acest serviciu.

Aceasta se face prin introducerea unei noi „clase” de abonamente şi de opţiuni tari­fa­re care include servicii de roaming, si­mul­tan cu existenţa unor oferte comerciale unde acest serviciu nu este disponibil deloc, si­tuaţie a cărei legalitate trebuie să fie inves­ti­gată, susţine Cătălin Drulă, deputat USR şi pre­­­şedinte al Comisiei pentru tehnologia in­for­­maţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

„Avem în plan discuţii cu ANCOM despre tarifele de roaming şi politicile tarifare ale operatorilor pe care le-au aplicat în ultima vreme legat de aplicarea regulamentului european «Roam like home»”, a declarat Cătălin Drulă pentru ZF. El a adăugat că schimbările făcute de operatorii de telefonie mobilă în ofertele comerciale ar trebui studiate pentru a se vedea dacă sunt sau nu legale. „Operatorii au găsit o breşă … nu îmi este clar şi este o discuţie aici pe care trebuie să o avem despre ea, nu ştiu cât de legală este această situaţie, dar în orice caz nu este în spiritul regulamentului. Prin această breşă s-au separat abonamentele şi opţiunile de cartelă în două părţi – cu roaming şi fără roaming, evident în clase diferite de preţ. Deci până la urmă tot se plăteşte pentru roaming doar că acum este mascat prin această separare în două clase de abonament. Acum există abonament care are roaming şi abonamente fără roaming, unde şi dacă vrei nu îl poţi adăuga, nu există nici ca opţiune.

Având în vedere că sunt nişte diferenţe de tarife între cele două, practic s-a reintrodus această barieră tarifară şi este de văzut în ce măsură respectă regulamentul european şi sunt legale aceste practici.”

Spre exemplu Orange, liderul pieţei locale de telecom, oferă servicii de roaming pentru clienţii cu cartele preplătite doar dacă aceştia achiziţionează o extraopţiune cu un cost de 10 euro (fără TVA), perioada de funcţionare a serviciilor în ţările membre ale UE fiind limitată la 30 de zile după activarea extraopţiunii de 10 euro. Extraopţiunile Orange de 5,6,7 sau 8 euro pentru clienţii cu cartele nu includ şi servicii în roaming. Vodafone, al doilea jucător de pe piaţă, are o ofertă mai nuanţată pentru clienţii cu cartele: 1 euro pentru a primi şi iniţia apeluri în roaming pentru 14 zile dar fără minute de apeluri sau net inclus; 4 euro pentru 1,4 GB de date pentru 35 de zile în roaming şi 15 euro pentru a avea acces 28 de zile la 900 de minute şi SMS-uri plus 5 GB de date în spaţiul UE. Telekom, numărul trei pe piaţă, are o ofertă apropiată de cea a Vodafone pentru clienţii cu cartele: o opţiune de 2 euro care oferă acces la tarife mai mici în roaming dar nu include niciun fel de resurse; o opţiune de 12 euro (fără TVA) care include şi apeluri, SMS-uri şi acces la net în limita a 4G în ţările membre ale UE.