Medicul Adrian Streinu Cercel atrage atenția asupra unei boli extrem de grave care poate fi transmisă foarte ușor de la o persoană la alta. Un vaccin ar putea preveni această boală, iar introducerea lui în Programul Național de Imunizare ar fi o soluție bună potrivit doctorului.

Este vorba despre meningită, o boală care a provocat de curând moartea unei eleve de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală.

„În cei care găzduiesc bacteria nu se poate declanșa. Ei doar transmit la alții. Se transmite pe cale aerogenă, adică prin strănut. Ce putem face noi? Putem să ne vaccinăm. Oamenii încep să devină din ce în ce mai vigilenți și se gândesc la această variantă. De exemplu cei are merg la studii în străinătate. În momentul în care merg la studii în străinătate în mod automat li se cere vaccinare împotriva acestui virus. Nu trebuie să ajungă acolo dacă vrem să avem o nație sănătoasă.

Vaccinul nu este în programul național de imunizare. În Marea Britanie a fost introdus relativ recent. Toată lumea din statele membre urmărește cu deosebit interes circulația virusului pentru că sunt o serie de modificări și de mișcări epidemiologice plecând din țările din sudul Europei spre partea de nord a Europei a acestui germene. Toată lumea ia în calcul momentul în care s-ar putea ajunge la introducerea în Programul de Imunizări a unui astfel de vaccin. Deocamdată și noi ca stat adunăm date privind circulația germenilor și apoi luăm și propunem în consecință”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balş” din București, pentru știripesurse.ro.

„În România există această bacterie și ea este în curculație. Mai mult decât atât 20% din oameni sunt posesori ai acestei bacterii. La acești purtători bacteria nu le face nimic. Este găzduită acolo, dar de la acești purtători ea poate să treacă la o persoană care nu are evident acest germene și să-i genereze infecție. Infecția pe care o poate genera la vecin poate fi de două feluri. Una de tip în care nu este afectat sistemul nervos ci sunt afectate toate organele interne și în special glandele suprarenale și care se traduce printr-un sindrom de incoaguabilitate a sângelui și sfârșitul este de obicei fatal. Foarte puține persoane ajung să fie recuperate. O altă variantă este și ea cu potențial ucigător, însă acolo sunt șanse de recuperare”, a conchis managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balş” din București, medicul Adrian Streinu Cercel