Trei persoane (doi bărbaţi şi o femeie) au murit în atacurile comise luni seara în centrul Vienei. Ministrul austriac de Interne spune că atacatorul este un simpatizant al Statului Islamic. Acesta este singurul atacator cunoscut şi a fost împuşcat de poliţişti, a confirmat şeful Poliţiei din capitala austriacă marţi dimineaţă într-o conferinţă de presă, notează Reuters.

O serie de atacuri în centrul Vienei, în care bărbaţi înarmaţi au ucis două persoane şi au rănit mai multe altele, au fost comise de cel puţin un „terorist islamist”, a declarat, marţi, ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer.

O încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică a Austriei

Într-o conferinţă de presă televizată dimineaţă devreme, oamenii au fost îndemnaţi de către oficialul austriac să rămână marţi acasă. Ministrul de Interne a mai precizat că atacatorul, puternic înarmat şi purtând o centură explozivă, era un simpatizant al Statului Islamic.

„Am avut un atac ieri seară comis de cel puţin un terorist islamist”, a spus Nehammer, adăugând că atacul a fost o încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică a Austriei.

Bărbaţii înarmaţi au atacat luni seară şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Martori au descris bărbaţii care trăgeau în mulţimile din baruri cu puşti automate, întrucât mulţi oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel naţional din cauza COVID-19, scrie Agerpres.

Oficialii au confirmat luni noapte că doi civili au fost ucişi şi alţi cel puţin 14 răniţi. Poliţia a împuşcat şi ucis un atacator.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că atacul de luni seara din Viena reprezintă un „atac terorist respingător” şi a adăugat că armata va proteja obiectivele din Capitală pentru ca poliţia să se poată concentra asupra operaţiunilor antiteroriste, informează Reuters.

„În prezent trăim momente dificile în republica noastră. Aş dori să mulţumesc tuturor forţelor de urgenţă care îşi riscă viaţa pentru siguranţa noastră, mai ales astăzi. Poliţia noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui atac terorist respingător”, a scris Kurz pe Twitter.

„România se solidarizează cu Austria

Preşedintele american Donald Trump a denunţat pe Twitter „încă un act de terorism josnic” comis la Viena, unde un atentat terorist a făcut doi morţi luni seară, adăugând că „atacurile răului” trebuie să înceteze.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a avut o reacţie la atacul terorist din Viena, pe care l-a calificat drept un „atroce act de teroare”.

„Veşti teribile de la Viena în seara aceasta. Condamn cu tărie acest atroce act de teroare. Condoleanţele mele familiilor şi celor apropiaţi victimelor. România se solidarizează cu Austria”, a scris preşedintele României pe Twitter.