Preşedintele Klaus Iohannis a atacat dur PSD si pe Liviu Dragnea pe tema ordonanţei de urgenţă anunţată de ministrul Tudore Toader.„Nu ştim exact ce işi imaginează ministrul Justiţiei să scrie în acea ordonanţă. Dar după părerea mea, dacă doreşte să faca ceea ce a comunicat cât de cât public chestiunea este cras neconstituţională. Există cateva principii care sunt respectat de toată lumea. La noi sunt ancorate în Constituţie şi unul dintre aceste principii pe care se bazează toată construcţia statului şi statul de drept este că o lege acţionează numai pentru viitor, deci legea nu poate să acţioneze retroactiv. Vă imaginaţi dacă o lege ar fi să se aplice pentru trecut oricare guvern ar veni şi ar schimba trecutul statului şi ar dispărea orice urmă de stabilitate şi predictibilitate

“PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid.  PSD nu poate să vină cu soluţiii neavenite, neconstituţionale. Faptul că se vehiculează în public aceste lucruri, arată că acestora nu le pasă de România, de cetăţeni, ci de poprii membrii“, a declarat seful statului, referindu-se la ordonanţa anunţată de Tudorel Toader. Iohannis a susținut că încă nu se ştie ce va conţine ordonanţa de urgenţă, dar i-a recomandat lui Tudorel Toader să mai citească Constituţia şi legile în materie penală. „Am speranţa că min Justiţiei va mai citi Constituţia, legile, şi va renunţa la acest demers“, a continuat Iohannis. Mai mult, preşedintele a subliniat că prin astfel de măsuri se pierde orice urmă de stabilitate şi predictibilitate.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că liderii europeni împărtăşesc o îngrijorare generală cu privire la statul de drept din România, în contextul anunţatei ordonanţe de urgenţă. „Este o îngrijorare generală, din păcate, a liderilor europeni pentru soarta statului de drept în România. Eu îmi doresc stat de drept, românii îşi doresc stat de drept, majoritatea politicienilor îşi doresc stat de drept, dar PSD doreşte ceva special pentru pentru proprii politicieni cu probleme penale. Asta e o mare problemă pe care o avem şi sper să se rezolve”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la Aachen, în Germania, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, la invitaţia cancelarului Angela Merkel şi a preşedintelui francez, Emmanuel Macron.