Pe fondul crizei, problema a devenit însă din ce în ce mai usturătoare pentru statele care deţin produsele originale, şi care îşi văd puternic ameninţate companiile de această concurenţă neloială.

China a menţinut aceeaşi strategie de câteva zeci de ani, prin care fură drepturile de proprietate americane, a spus ieri Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Americane.

"China a făcut posibil furtul sistematic de proprietate intelectuală de la companiile americane fără să depună prea multe eforturi pentru a dezvolta sisteme de bază pentru apărarea drepturilor de proprietate intelectuală", a spus Geithner în cadrul unui forum organizat la Washington, scrie Reuters.

"Din ceea ce se vede, China urmează în continuare o strategie pe care a implementat-o acum câţiva ani, şi care arată astfel: dacă vrei să vinzi la noi în ţară, atunci trebuie să vii să produci aici, iar dacă vii să produci aici, ne transferi nouă tehnologia proprie", a spus Geithner.

Într-o manieră exterm de directă, cu care publicul nu era obişnuit, Geithner a explimat doleanţele multor oficiali şi executivi din Statele Unite ale Americii.

Noul ambassador în China, Gary Locke, care a acuzat de multe ori statul asiatic pentru modul în care face comerţ, şi-a fixat ca obiectiv apărarea drepturilor de proprietate americane.

Oficialii chinezi au spus că vor renunţa la unele din regulile lor care ţin de "inovaţie indigenă" şi care au enervat oficialii companiilor străine, care spun că contractele comerciale cu China depind de transferul de patente sau proprietate intelectuală.

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii cu China a fost de 273 de miliarde de dolari în 2010 şi ar putea depăşi această valoare în 2011.