Compania Asus va lansa, până la sfârşitul anului, un e-book reader care va schimba piaţa acestor dispozitive, având două ecrane şi cel mai mic preţ de pe piaţă, conform publicaţiei „London Times”.

Taiwanezii de la Asus sunt tot mai aproape de lansarea primului e-book reader al companiei, iar pe zi ce trece apar tot mai multe detalii despre dispozitivul Eee Reader.

Spre deosebire de e-book redearele disponibile acum pe piaţă, dispozitivul pe care Asus îl va lansa va avea două ecrane legate între ele, asemănător unei cărţi. Astfel, utilizatorii vor putea citi un e-book precum o carte normală, iar prin intermediul ecranelor sensibile la atingere vor putea da pagina la fel de simplu.  De asemenea, aparatul va oferi posibilitatea utilizatorului să citească pe un ecran, în timp ce navigheză pe celălalt sau posibilitatea folosirii unuia dintre ecrane pe post de tastatură, transformând  dispozitivul în laptop.

Ecrane color şi preţ estimativ de 160 $

Eee Reader va avea un ecran color (nu monocrom, ca cele existente) şi va fi prevăzut cu difuzoare, o cameră web şi un microfon pentru Skype, aparatul putând fi folosit pentru a efectua convorbiri pe net.

Compania taiwaneză Asus are o reputaţie ca fiind producătorul cu cele mai ieftine gadgeturi de pe piaţă, iar noul dispozitiv nu va face excepţie. Se estimeză că Eee Reader va costa în jur de 160 de dolari.

E-book readerele sunt aparate care permit înmagazinarea şi vizualizarea a sute de cărţi digitale. Cele mai populare modele aparţin japonezilor de la Sony şi magazinului online Amazon (Kindle).

Un milion de cărţi digitale de la Google

Americanii de la Google au anunţat, la sfârşitul lunii august, că serviciul Google Books pune la dispoziţia utilizatorilor peste un milion de cărţi digitale în formatul EPUB (electronic publication). Formatul EPUB este compatibil  cu dispozitivele Sony, în timp ce aparatele Kindle ale celor de la Amazon folosesc formatul AZW.

Formatul EPUB  este un format gratuit, open-source,  pe care însă, dispozitivele Kindle nu îl suportă. Spre deosebire de Google, Amazon are în oferta în jur de 300 de mii de titluri, dar acestea sunt unele dintre cele mai bune cărţi. Oferta Google, deşi este mai mare, nu cuprinde cele mai noi titluri sau best-sellere.

SURSA: timesonline.co.uk