Potrivit NASA, orice asteroid care are o mărime de peste 140 de metri poate să provoace o catastrofă dacă lovește Pământul, iar la 11 decembrie, un astfel de corp ceresc, de o dimensiune considerabilă va trece pe lângă planeta noastră.

Un asteroid periculos

Este vorba mai exact despre Asteroidul 4660 Nereus, considerat de experți drept periculos din cauza dimensiunii și proximității sale de Pământ. Din această cauză, el este considerat și o potențială țintă pentru o viitoare misiune spațială.

Acesta va trece în data de 11 decembrie prin cel mai apropiat punct de planeta noastră într-o perioadă de douăzeci de ani. Totuși distanța este destul de mare, mai exact 3,9 milioane de kilometri, adică de aproximativ 10 ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Lună.

Chiar dacă nu există momentan o posibilitate de impact, asteroidul de 330 de metri prezintă un mare interes pentru oamenii de știință în vederea unei viitoare misiuni spațiale. Observațiile de până acum au dus la concluzia că roca spațială ar putea să conțină nichel, fier și cobalt în valoare de miliarde de dolari, scrie Antena3.ro.

De asemenea, în data de 17 decembrie, un alt asteroid aproape la fel de mare precum cea mai înaltă structură artificială din lume, Burj Khalifa, va trece pe lângă Pământ

NASA, sistem de apărare planetară

Recent, NASA a lansat din California o misiune care are drept obiectiv testarea unui sistem de apărare planetară, primul de acest fel, proiectat pentru a devia traiectoria unui asteroid de la o potenţială coliziune cu Terra, informează miercuri agenţiile internaţionale de presă.

Misiunea agenţiei spaţiale americane, denumită DART (Double Asteroid Redirection Test), a decolat de la baza Vandenberg Air Force la bordul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, la ora 06:21 GMT, potrivit imaginilor transmise în direct de NASA.

DART va testa abilitatea NASA de a modifica traiectoria asteroidului Dimorphos cu ajutorul energiei cinetice – prăbuşind în mod intenţionat pe suprafaţa acestuia un vehicul spaţial robotizat care se deplasează cu viteză mare, corpul ceresc urmând să se deplaseze în urma impactului suficient încât planeta noastră să nu mai fie pe traiectoria periculoasă.