SUA vor să plafoneze prețurile petrolului rusesc! O nouă lovitură pentru Vladimir Putin

SUA și aliații săi discută în mod activ o plafonare a prețului la petrolul rusesc, a declarat luni secretarul Trezoreriei, Janet Yellen. Ea a declarat reporterilor din Toronto că unul dintre scopurile unui plafon ar fi „să împingă în jos prețul petrolului rusesc și să scadă veniturile lui Putin”.

Un alt obiectiv ar fi acela de a „permite ca mai multă ofertă de petrol să ajungă pe piața mondială”, a declarat ea în timpul unei conferințe de presă comune cu ministrul canadian de Finanțe, Chrystia Freeland.

Prețul petrolului a explodat de la începutul invaziei ruse

Prețul petrolului a crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina, contribuind la creșterea prețului benzinei peste 5 dolari pe galon. Rusia este primul exportator mondial de gaze naturale și unul dintre principalii exportatori de petrol și folosește veniturile obținute din aceste exporturi pentru a contribui la finanțarea războiului său din Ucraina.

Yellen a declarat că o plafonare a prețului la petrolul rusesc ar fi „o modalitate importantă de a preveni efectele de propagare asupra țărilor cu venituri mici și în curs de dezvoltare care se luptă cu costurile ridicate ale alimentelor și energiei”.

Ea nu a oferit un calendar pentru plafonarea prețurilor, dar a declarat că SUA „lucrează în mod activ” cu partenerii la impunerea unui astfel de plafon înainte de summitul liderilor G7 din Germania de săptămâna viitoare.

Potrivit ministrului canadian de Finanțe, țara a sprijinit o plafonare a prețurilor, dar a recunoscut că „este o situație mai dificilă pentru europeni”.

Uniunea Europeană este dependentă de gazul rusesc

Uniunea Europeană este puternic dependentă de petrolul și gazele rusești. Rusia a furnizat aproximativ 40% din gazele naturale ale blocului în 2021, potrivit datelor UE. Europa este, de asemenea, un cumpărător important de petrol rusesc și a fost responsabilă pentru jumătate din exporturile de țiței ale Rusiei în 2021, scrie Business Insider.

În ciuda intensificării sancțiunilor, Rusia ar putea încasa încă 800 de milioane de dolari pe zi din veniturile din petrol și gaze în acest an, pe fondul creșterii prețurilor la energie, potrivit Bloomberg Economics.

Finanțele Rusiei au fost susținute de o creștere a prețurilor petrolului, care au crescut cu aproximativ 50% în acest an și se află la nivelul maxim al ultimilor 13 ani. Aceste câștiguri ar putea duce vânzările de petrol și gaze ale Rusiei la un total de 285 de miliarde de dolari în acest an, potrivit previziunilor Bloomberg. Acest lucru este cu 20% mai mare decât încasările de 235,6 miliarde de dolari ale țării din petrol și gaze în 2021.