ROPEPCA se dorește a fi o voce comună pentru industria de petrol şi gaze naturale din România, în componența actuală fiind incluse atât companii mici și mijlocii, cât şi mari companii independente. Scopul este atragerea unui număr cât mai mare de companii, care să sprijine acest sector, consolidarea industriei și îmbunătățirea relațiilor de colaborare cu organismele statale, regionale și locale. De asemenea, promovarea discuțiilor deschise privind probleme de ordin fiscal, tehnic, de sănătate şi siguranță, de mediu, precum și probleme de educație reprizintă unul dintre principalele obiective ale asociației.
Ca și crearea şi implementarea de inițiative care au o influență directă asupra viitorului industriei în România. ”Această iniţiativă reprezintă un pas important pentru industria de petrol şi gaze naturale din România”, spune Mark Sturgess, preşedintele ROPEPCA.
ROPEPCA a fost înfiinţată la 28 noiembrie, 2012, şi reuneşte actori importanţi care activează în această industrie, precum Adx Energy Panonia, Chevron Romania Exloration and Production, Hunt Oil Company of Romania, Raffles Energy, Rompetrol şi Zeta Petroleum.