”Având în vedere Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii în urmatoarea şedinţa de Guvern , Asociaţia Municipiilor din România face următoarele precizări: Prin Codul administrativ este statuată obligaţia autorităţilor publice centrale de a consulta structurile asociative ale administraţiei publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală.”, susţin primarii de municipii.

Membrii asociației mai spun că în situaţiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare și că Guvernul Cîțu a însușit rapid practicile nesănătoase ale guvernelor anterioare.

”Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesanatoase” ale guvernelor anterioare au fost însuşite rapid de Guvernul Cîţu. Proiectul de OUG propus spre adoptare ,fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformâ astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administraţia centrală-administraţia locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt şi litera şi spiritul ei”, afirmă primarii.

Semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului

Asociația Municipiilor din România este de părere că adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistenţă socială, educaţie, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenţei şi dialogului cu structurile asociative, ”este un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, aşa cum şi-a asumat prin programul de guvernare”.

Mai mult decât atât, membrii Asociației Municipiilor din România au un mesaj pentru premierul Florin Cîțu. Aceștia spun că dialogul instituțional nu este o opțiune, ci o obligație legată a Guvernului României.

”Dialogul instituţional nu este o opţiune a unui ministru sau a unui funcţionar din minister , ci o obligaţie legală a Guvernului Romaniei, statuată atât în Codul administrativ, cât şi în Carta  europeană a autonomiei locale, iar Asociaţia Municipiilor din România nu va lăsa nesancţionate, public şi juridic, derapajele de la această obligaţie”, spune Asociația Municipiilor din România.