Ministrul Energiei, Virgil Popescu, atrage atenţia consumatorilor de energie electrică din România că ar trebui să opteze pentru noi contracte pe piaţa liberă de la 1 ianuarie, acolo unde vor găsi preţuri mai mici decât dacă vor rămâne cu vechile contracte.

Declaraţia oficialului vine în contextul în care, începând cu data de 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate se va liberaliza complet, iar consumatorii care rămân cu vechile contracte vor plăti facturi mai mari cu valori cuprinse între 13% şi 26%. Ministrul Energiei i-a sfătuit pe consumatorii români ce anume ar trebui să facă.

“Există piaţa concurenţială (liberă – n.r.), care este mai ieftină decât piaţa universală (vechea piaţă reglementată – n.r.) şi există Hidroelectrica, care are un preţ mai mic de la 1 ianuarie. Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preţuri, şi să-şi aleagă oferta cea mai bună.

Eu am spus acum vreo două săptămâni, în momentul în care Hidroelectrica a anunţat o ieftinire cu 4% a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie, că oricine nu este mulţumit de furnizorul actual îşi poate alege un furnizor din piaţa concurenţială, respectiv poate să se mute la Hidroelectrica, care până acum oferă cel mai mic preţ şi de la 1 ianuarie mai mic decât preţul de anul acesta şi mai mic decât preţul reglementat care este până la 31 decembrie”, a declarat Virgil Popescu pentru agenţia Agerpres.

Oricând în timpul anului, consumatorii îşi pot schimba furnizorul

Ministrul îi critică pe furnizorii de pe piaţa universală, care ar fi profitat de faptul că oamenii nu sunt obişnuiţi să caute sau să compare oferte.

“Dacă nu optezi pentru piaţa concurenţială, automat legea nu te lasă să rămâi fără curent electric şi atunci treci în piaţa universală, iar în piaţa universală furnizorii au profitat de acest aspect şi preţul este mai mare faţă de piaţa concurenţială. Evident că orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic.

Furnizorii mai au obligaţia să facă inclusiv în cursul lunii ianuarie notificare către toţi clienţii, iar, dacă până la 31 ianuarie un client casnic optează pentru piaţa concurenţială, indiferent de ziua din ianuarie în care optează, i se calculează toată factura pe ianuarie la acel preţ din piaţa concurenţială. În plus, oricând în timpul anului, consumatorii se pot muta din piaţa universală în piaţa concurenţială sau îşi pot schimba furnizorul”, a mai precizat Virgil Popescu.

“Sunt convins că şi în piaţa de energie electrică concurenţa va presa pe preţ şi va scădea preţul”

Ministrului Energiei crede totuşi că situaţia nu va fi atât de gravă, preţurile urmând să se aşeze în următoarele luni, aşa cum s-a întâmplat şi după liberalizarea pieţei gazelor. În plus, competiţia va ajuta foarte multe această piaţă.

“După mine, este un comportament la limita bunei credinţe a furnizorilor, ei încearcă acum să-şi maximizeze profitul, aşa cum au încercat la gaze. Eu tot spuneam că se vor reduce preţurile cu 10%, ei tot spuneau că nu, că nu, că nu, până la urmă le-au redus. La fel, la electricitate sunt convins că în cursul anului 2021 preţurile se vor regla.

Eu cred că va fi competiţie. Monopolul celor trei mari va fi spart, pentru că au intrat pe această piaţă şi furnizori mai mici, şi furnizori mai mari din piaţa gazelor care acum vând şi energia electrică, deci eu cred că va fi o competiţie în piaţa de energie electrică şi în cea de gaze. Ca dovadă, pe piaţa gazelor s-a ajuns la un preţ mult mai mic decât era acum un an, sunt convins că şi în piaţa de energie electrică concurenţa va presa pe preţ şi va scădea preţul”, a declarat oficialul guvernamental.

“Nu văd motive pentru care ar trebui amânată liberalizarea”

Virgil Popescu spune că el are un contract încheiat cu cei de la Electrica pe piaţa liberă, pentru furnizarea de electricitate şi gaze la pachet, dar urmează să analizeze dacă există oferte mai bune, aşa cum ar trebui să facă orice consumator.

“Evident că o să văd în cursul lunii ianuarie care este preţul pe piaţa concurenţială la Electrica şi, dacă nu-mi convine acest preţ, mă voi muta, evident”, a mai precizat ministrul.

El a comentat şi cererea celor de la Asociaţia Energia Inteligentă, care ar dori amânarea liberalizării pieţei cu şase luni de zile.

“Dacă amânăm liberalizarea cu şase luni, peste şase luni vom avea exact aceeaşi situaţie. Să amânăm liberalizarea ca să se regleze preţurile? Nu. Avem o asumare la Comisia Europeană şi deja am cerut o derogare de la regulamentul european până la 1 ianuarie 2021 şi România este un stat care îşi respectă obligaţiile. Eu cred că într-o lună, maximum două, preţurile se vor regla şi există o ofertă pe piaţă, mai mică decât a furnizorilor existenţi, deci nu văd motive pentru care ar trebui amânată liberalizarea”, a mai spus ministrul Energiei.

Ce se întâmplă, mai exact, cu piaţa de energie de la 1 ianuarie 2021?

De la 1 ianuarie, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, iar ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.

Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

Potrivit calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

În opinia Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare.