Potrivit acestuia, piaţa asigurărilor de proprietate se situează la 14% din totalul pieţei de asigurări generale. Linia asigurărilor de proprietăţi în total asigurări generale a scăzut cu 2 puncte procentuale în 2016 faţă de 2015 ca urmare a scăderii în valoare absolută, dar şi a creşterii pe linia auto. 

În schimb, în 2017, estimările de creştere se bazează pe creşterea economică, dezvoltarea business-ului antreprenorial, creşterea numărului de credite bancare. 

"Estimarea noastră este că am ajuns la partea de jos şi că impactul economic, creşterea PIB, dezvoltarea business-ului antreprenorial se vor vedea şi în acest segment de asigurări. Care ar fi sursele de creştere în zona de locuinţe? Creditele bancare, creditele ipotecare şi dacă ne uităm în zona bancară se vede un impact pozitiv imediat şi în partea de asigurări de viaţă, dar se vede practic creşterea numărului de credite ipotecare. Acesta ar trebui să fie un motor de creştere şi pentru zona de asigurări obligatorii, cât şi pentru zona de asigurări facultative. Piaţa de asigurări de locuinţe facultative va creşte – rămânem la estimarea de creştere până în 5% bazată pe elementele pe care vi le-am prezentat anterior", a susţinut Badea. 

Piaţa de asigurări de locuinţe a continuat tendinţa de scădere ca urmare a reducerii numărului de poliţe facultative, care a ajuns la 1,3 milioane în 2016. 

"Este o piaţă în scădere, atât din presiunea competiţională, cât şi prin consecinţele pe care le-a avut mediul legislativ pe segmentul de asigurări de locuinţe. Schimbările legislative din 2014 – 2015, condiţionarea poliţelor facultative de poliţele obligatorii, dispariţia unor jucători mari din piaţă, care aveau o capacitate mare de distribuţie – Astra şi Carpatica – atenţia excesivă pe RCA, practic au contribuit la scăderea numărului de poliţe şi a numărului de prime'', a explicat reprezentantul UNSAR. 

În opinia acestuia, asigurările de proprietate reprezintă un business profitabil pentru industria de asigurări, marja de profit fiind undeva de 10-20%, comparativ cu RCA, unde nu există marjă de profit. 

"Asigurătorii acordă mai multă atenţie, investesc în distribuţie, în trainingul agenţilor, se folosesc de creşterea mediului economic, de creşterea din zona bancară, din zona de credite ipotecare şi estimarea ar fi că în 2017 vom vedea o creştere a numărului de poliţe obligatorii", a menţionat el. 

Întrebat pe ce se bazează această estimare, Aurel Badea a răspuns: "Ne bazăm pe creşterea creditelor ipotecare, creşterea economică generală, investiţiile din zona de distribuţie făcute de companiile de asigurări, faptul că RCA nu mai susţine veniturile intermediarilor, deoarece comisioanele au scăzut, iar intermediarii trebuie să facă şi altceva dacă vor să-şi păstreze reţele de distribuţie, iar aici, dacă ne uităm la penetrarea actuală, concluzia ar fi că este loc de creştere. Dacă este loc şi este profitabilă, atunci actorii economici vor folosi oportunitatea asta". 

Una dintre posibilităţile de creştere a acestui segment ar putea fi liberalizarea distribuţiei, respectiv accesul la distribuţie şi a altor canale de distribuţie – internet, alţi brokeri, reţele de distribuţie netradiţionale gen distribuitori de utilităţi. 

"Penetrarea în online a industriei asigurărilor este relativ scăzută. Suntem undeva până în 5% şi aici vorbim despre RCA. Speranţa industriei este că acest segment va creşte pentru că este şi necesar pentru o protecţie a populaţiei este şi profitabil pentru industria de asigurări, altfel va scrie pe noi 'auto''', a subliniat Aurel Badea.

AGERPRES