Companiile petroliere de stat KazMunaiGaz, din Kazahstan, proprietarul Rompetrol, şi Socar, din Azerbaidjan, au încheiat joi un acord pentru înfiinţarea unei reţele de transport pe Marea Caspică a ţiţeiului către un oleoduct care alimentează Europa, ocolind Rusia, transmite AFP.

Cele două companii vor să creeze o grup comun pentru construirea unei reţele transcaspice, a declarat preşedintele KazMunaiGaz, Kairgeldy Kabyldin.

Noua structură va permite transportarea ţiţeiului cu ajutorul vapoarelor de la câmpul petrolier kazah Kachagan spre Baku, capitala Azerbaidjanului şi punctul de plecare a oleoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Proiectul implică fonduri de trei miliarde de dolari, va fi finanţat de investitori străini şi va permite trasportarea a 500.000 de barili pe zi începând cu 2013, a indicat Socar. Ulterior, capacitatea ar putea fi majorată la 750.000-1,2 milioane de barili pe zi.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, fondatorul grupului Rompetrol, a vândut în 2007 companiei KazMunaiGaz 75% din Rompetrol Group, pentru 1,6 miliarde dolari. El a cedat acţionarului majoritar, în iunie 2009, şi participaţia de 25% pe care o mai deţinea la Rompetrol.

Socar a anunţat, recent, că vrea să furnizeze gaze naturale pentru conducta Nabucco şi ar putea colabora cu firme româneşti din sectorul gazelor şi petrolului în proiecte de stocare şi transport al hidrocarburilor.

SURSA: Mediafax