Anul 2020 este unul catastrofal pentru industria turismului, scrie CNN, care arată că de la micii antreprenori până la marile lanțuri hoteliere sau operatori de turism cu toții sunt afectați de cea mai mare criză din istoria acestei industrii. De altfel, un grup german, cel mai mare operator în domeniu, anunță o restructurare majoră care va duce la concedierea a 8.000 de angajați. Pentru a supraviețui, chiar și unele dintre cele mai mari companii aeriene la nivel mondial caută salvări guvernamentale.

Cel mai greu lovite de criză vor fi țările care se bazează cel mai mult pe turism, printre care insulele Virgine, Maldive sau Bahamas. Situația este, de asemenea, gravă și în Europa, iar Parlamentul European estimează că turismul comunitar pierde aproximativ un miliard de euro pe lună, o lovitură devastatoare pentru cei 27 de milioane de lucrători din Uniunea Europeană ale căror locuri de muncă sunt conectate la acest sector economic.

Peste 100 de milioane de oameni ar putea rămâne fără job

Turismul reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul global și unul din 10 locuri de muncă, potrivit Consiliului World Travel and Tourism. O treime din aceste locuri de muncă, mai mult de 100 de milioane de posturi și aproximativ 2,7 trilioane de dolari din PIB-ul global ar putea fi expuse riscului ca urmare a crizei actuale, a declarat Consiliul luna trecută.

Comisia Europeană a prezentat recent un pachet de linii directoare menite să ajute țările din spațiul comunitar să reînvie turismul, dar a recunoscut că nu vor fi lipsite de riscuri aceste călătorii atâta timp cât virusul va continua să circule. Nici în România starea de alertă nu a dus la redeschiderea teraselor, restaurantelor sau a cafenelelor, numai hotelurile și pensiunile pot primi oaspeți în interes profesional.