În cursul zilei de miercuri, 12 aprilie, armata rusă a anunțat că a interceptat un avion german deasupra Mării Baltice. Potrivit presei internaționale, armata rusă a mai spus că avionul nu a provocat niciun incident.

Așadar, Ministerul rus al Apărării a publicat pe Telegram un mesaj prin care spune că ”la 12 aprilie 2023, serviciile ruse de control al spaţiului aerian deasupra Mării Baltice au detectat o ţintă aeriană care se apropia de graniţa rusă”.

France Presse scrie că după decolare, un avion de vânătoare de model Su-27 a recunoscut o aeronavă ca fiind un „P-3C Orion de patrulare de bază al Marinei germane”.

Potrivit Ministerului Apărării din Rusia, la sosirea aeronavei rusești, avionul militar străin s-a retras de la granița rusă, iar avionul de luptă rusesc s-a întors în siguranță la aerodrom. Potrivit sursei, avionul german nu a încălcat frontiera. În ultimii ani, întâlnirile dintre avioanele rusești și cele ale NATO au devenit tot mai frecvente, înaintea conflictului din Ucraina. Aceste evenimente au avut loc frecvent deasupra Mării Baltice, precum și în Marea Neagră și în alte locații.

Avioanele RAF și germane au interceptat avioane rusești în apropierea spațiului aerian estonian

În urmă cu o lună, avioanele de vânătoare ale RAF și Germaniei au interceptat un avion rusesc în apropierea spațiului aerian estonian, în prima operațiune comună de acest gen.

Cele două Typhoon au fost trimise pentru a intercepta un avion de realimentare Il-78 Midas care zbura între Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Avionul nu reușise să comunice cu controlul traficului aerian din Estonia.

Forțele aeriene britanice și germane au desfășurat activități planificate de poliție aeriană comună NATO în regiune.

Interceptarea în sine a fost una de rutină, dar a fost pentru prima dată când o astfel de operațiune a fost efectuată împreună de cele două țări.

Incidentul a avut loc pe fondul tensiunilor crescute dintre NATO și Rusia din cauza invaziei rusești în Ucraina, deși nu există dovezi că ar exista vreo legătură cu coliziunea raportată la avea vreme între un avion de luptă rusesc și o dronă americană deasupra Mării Negre.

După ce au escortat avionul Midas, cele două avioane au fost redirecționate pentru a intercepta un avion de linie An-148 care trecea, de asemenea, în apropierea spațiului aerian estonian.

Avioanele fac parte din 140 Expeditionary Air Wing al RAF și din 71 Tactical Air Wing Richthofen al Germaniei.