Armata redevine obligatorie în România? Modul în care țara noastră își propune să refacă rezerva militară

General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, a adus clarificări cu privire la această lege, dar și modul în care România își propune să refacă rezerva militară. Declarația sa a fost făcută în cadrul unui interviu acordat publicației defenseromania.ro, în care a discutat despre starea Armatei.

Explicația oferită de Virgil Bălăceanu

„Ultimii doi ani au însemnat o direcționare evidentă în documentele de planificare ale MApN și în pregătirea unor pregătiri legislative a problematicii restartării, reconsolidării și modernizării Armatei României. Aici problemele erau serios.

Atât de serioase încât în definitiv nu puteam vorbi decât de o rezervă pe hârtie pentru că cei păstrați în planurile operaționale de mobilizare nu mai aveau nici vârsta corespunzătoare, dar mai ales nu mai aveau pregătirea corespunzătoare. Din 2007 când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat nu au mai fost executate activități propriu zise de pregătire a rezervei ci doar niște exerciții de mobilizare care nu însemnau decât o verificare a evidenței rezerviștilor”, a declarat general locotenentul Virgil Bălăceanu.

Nu se revine la serviciul militar obligatoriu

Proiectul de lege își propune introducerea stagiului militar voluntar în termen, ceea ce reprezintă o diferență majoră față de armata obligatorie.

„MApN a avut inițiativa și a făcut toate demersurile cu privire la avizarea legii pregătirii populației pentru apărare, astfel încât aceasta să fie înaintată Parlamentului. Doar prin amendarea acestei legi putem face operativ stagiul militar voluntar în termen. Nu se revine la serviciul militar obligatoriu”, a completat Virgil Bălăceanu.

De asemenea, președintele AORR a explicat că noul pachet legislativ propune 4 luni în termen pe bază de voluntariat, astfel încât România să reușească o refacere a rezervei Armatei la nivelul de bază al soldaților și gradaților, potrivit sursei menționate.

„Și la serviciul rezervist voluntar și la stagiul militar în termen voluntar sunt niște avantaje materiale. Trăim într-o societate a economiei de piață și nu trebuie să le omitem. Aceste servicii constituie nu doar o formă de pregătire militară și de refacere a rezervei Armatei României, dar și un tip de job part time pentru tinerii noștri care nu au cele mai excelente condiții legate de venituri fiind la vârste foarte mici”, a conchis acesta.