''În ceea ce priveşte centrele din România din sectorul informatic, Cluj-Napoca a reuşit să decoleze, ajungând la o amplitudine care îi permite să se considere principalul pol de business IT, după Bucureşti. Numărul de companii de IT a crescut în Cluj-Napoca cu peste 75% faţă de 2011, mult peste media naţională. Putem menţiona ponderea mult mai mare a companiilor care produc software decât media naţională, dar şi faptul că şi procentul start-up-urilor clujene este superior mediei naţionale. În cele 1.235 de companii din IT din Cluj-Napoca lucrează 14.036 angajaţi, reprezentând 8,7% din totalul salariaţilor din municipiu, ceea ce înseamnă că un angajat din 11 lucrează în IT. Dacă luăm în considerare şi alte forme de colaborare, cum sunt PFA sau microîntreprinderi, numărul clujenilor care lucrează în IT depăşea, la nivelul anului 2016, 20.000 de persoane'', a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele ARIES Transilvania, Voicu Oprean. 

El a mai spus că, potrivit studiului, numărul companiilor din IT la nivel naţional a crescut în perioada 2011-2016 de la 9.823 la 14.339, previzionându-se că se va depăşi numărul de 17.000 la finalul anului 2017. 

''Practic, în cei 6 ani de zile, s-au înregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic, iar în acest domeniu lucrează peste 100.000 de persoane. Totodată, cifra de afaceri cumulată a firmelor de IT s-a dublat în ultimii 6 ani, în contextul în care segmentul IT deţine o pondere din ce în ce mai crescută în economia naţională, depăşind, împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării, 6% din PIB'', a menţionat Oprean. 

De asemenea, în perioada 2011-2016, numărul start-up-urilor la nivel naţional s-a dublat, ajungând la 3.795 de la 1.806, iar ponderea lor din totalul companiilor a crescut de la 18,4% la 26,5%. 

''Remarcăm ponderea mare a start-up-urilor din Cluj-Napoca, unde, în decurs de 6 ani, creşterea acestui gen de business a fost de 281%, aproape triplându-se numărul de start-up-uri din 2011'', a mai spus Voicu Oprean. 

În aceeaşi conferinţă de presă, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a spus că viitorul oraşului este legat de inovare şi de IT. 

''Municipalitatea şi-a corelat politicile de dezvoltare, axa strategiei de dezvoltare fiind fundamentată pe conceptul de inovare şi industrie IT. La nivelul municipiului avem un Consiliu Consultativ de Inovare şi IT, care este un model de colaborare la nivel naţional şi care lucrează la actualizarea strategiei de inovare şi IT, parte a strategiei oraşului pe 2014-2020 şi care va fi gata până în martie 2018'', a menţionat Emil Boc. 

Studiul Naţional al Pieţei de IT a fost derulat de Clusterul IT ARIES Transilvania cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca şi cuprinde o analiză la nivel naţional şi una comparativă pe companiile IT din centre urbane din România. 

AGERPRES