Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a avertizat cu privire la unele persoane care pe rețele sociale cer relaxarea măsurilor, spunând că este doar o gripă obișnuită. „Ce nu înțelegea lumea: unii, iarăși, că asta e gripă obișnuită, dați drumul la tot, relaxați.

Să repetăm: nu este o gripă obișnuită, este o boală la care în acest moment nu avem pentru ea tratament, nu avem vaccin. Problema principala este modul în care poate impacta sistemul sanitar și economia. Înainte de emisiune am avut un briefing și avem un număr de pacțienți în secțiile ATI, care crește, scade.

Gândiți-vă acest număr să fie de 3-4 ori mai mare, numărul de persoane infectate să fie mai mare, să stea acasă, și să aibă contacți de 4-5 ori mai mult, ce economie mai ai? Pentru că așa e impactată economia. Când boala scapă de sub control vor fi uzinele și altele foarte impactate. Redeschiderea – parțială și treptată”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

Precizările lui Arafat vin în contexul în care medicul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, critică măsurile drastice luate în pandemia de coronavirus.
Pornind de la definiţia dată sănătăţii tocmai de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, medicul susţine că pentru prevenirea răspândirii unui virus care dă doar 2% cazuri critice autorităţile au sacrificat alte aspecte ale sănătăţii indivizilor.