Arabia Saudită şi-a recâştigat poziţia de furnizor principal de ţiţei al Chinei în primele două luni ale anului 2022, după ce fusese depăşită de Rusia în decembrie, în timp ce livrările ruseşti au scăzut cu 9%, după o reducere a cotelor de import care a determinat rafinăriile independente să îşi restrângă achiziţiile, transmite Reuters.

Rusia ar putea evita sancțiunile și menține vânzările de petrol

Sosirile de ţiţei saudit au totalizat 14,61 milioane de tone în ianuarie-februarie, echivalentul a 1,81 milioane barili pe zi (bpd), în scădere faţă de 1,86 milioane bpd cu un an mai devreme, au arătat duminică datele Administraţiei Generale a Vămilor.

Importurile din Rusia au totalizat 12,67 milioane de tone în cele două luni, sau 1,57 milioane bpd, faţă de 1,72 milioane bpd în perioada corespunzătoare din 2021.

Cererea pentru ţiţeiul de referinţă ESPO al Rusiei de la rafinăriile independente chineze a fost afectată de măsurile Beijingului împotriva evaziunii fiscale şi a comerţului ilegal de cote de import.

Importurile din Rusia ar putea scădea în martie, deoarece cumpărătorii din întreaga lume o evită în urma intensificării crizei din Ucraina. Dar Reuters a raportat că producătorul rus Surgutneftegaz lucrează cu China pentru a ocoli sancțiunile occidentale și a menține vânzările de petrol.

Prețul petrolului a crescut luni cu 3 dolari

Între timp, prețul petrolului a urcat luni cu peste 3 dolari, cel Brent depășind 111 dolari pe baril, în condițiile în care țările Uniunii Europene iau în considerare posibilitatea de a se alătura Statelor Unite în cadrul unui embargo asupra petrolului rusesc.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 3,74 dolari, sau 3,5%, la 111,67 dolari pe baril la ora 07:39 GMT, adăugându-se la o creștere de 1,2% vinerea trecută.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 3,98 dolari, sau 3,8%, la 108,68 dolari, extinzând saltul de 1,7% înregistrat vinerea trecută.

Prețurile au urcat înainte de discuțiile din această săptămână dintre guvernele Uniunii Europene și președintele american Joe Biden în cadrul unor summituri care au ca scop înăsprirea răspunsului Occidentului față de Moscova în legătură cu invazia acesteia în Ucraina.