Ar trebui să spălați ouăle înainte de a le găti?

Indiferent dacă pregătiți omletă, salată de ouă, maioneză sau o tartă cu fructe, apare mereu o întrebare care nu vă dă pace: ar trebui spălate ouăle, înainte de a le găti? Se pare că acest lucru implică cunoașterea diferenței dintre ouăle cumpărate din magazin și cele proaspete, de la fermă, plus înțelegerea modului în care sunt produse, ambalate și depozitate, scrie Healthdigest.

În SUA, USDA reglementează modul în care sunt procesate ouăle pentru a reduce posibilitatea răspândirii bolilor prin alimente.

Salmonella este o bacterie comună și reprezintă cel mai mare pericol

Salmonella este o bacterie comună, iar puii pot avea salmonella și o pot transmite prin ouă. Astfel, contaminarea încrucișată poate apărea rapid.

Potrivit USDA, nu trebuie spălate ouăle cumpărate din magazin, înainte de a le consuma. De fapt, spălarea ar putea crește riscul de contaminare.

Cojile ouălor sunt poroase (pentru a face loc intrării oxigenului în ou) și vin cu un înveliș protector numit „cuticulă” atunci când sunt ouate de o găină.

Scopul cuticulei este de a împiedica bacteriile dăunătoare să intre în ou. În timpul prelucrării comerciale, acest strat protector este spălat. De asemenea, el este înlocuit cu ulei mineral comestibil. El care acționează ca un strat protector.

Expertul în sănătate holistică, Amy Leigh Mercree, a explicat mai bine pentru Reader’s Digest: „Dacă spălați un ou înainte de a-l găti, întrucât coaja lui este poroasă, apa poate împinge bacteriile înăuntru, în ou”.

Așadar, acestea nu se spală.

ouă
SURSA FOTO: Dreamstime

Ouăle proaspete, de fermă, trebuie spălate

Marisa Bunning, specialist în extinderea siguranței alimentelor în cadrul Departamentului de Știință Alimentară și Nutriție Umană de la Universitatea de Stat din Colorado, susține că ouăle proaspete, de la fermă, sunt altă poveste.

”Consumatorii obișnuiți nu sunt obișnuiți cu ouăle de curte. Ei le tratează ca și cum ar fi la fel, dar nu sunt la fel”, explică ea. Principala diferență constă în faptul că ouăle din magazin au trecut deja printr-un proces amănunțit de curățare și ambalare, așa cum s-a explicat mai sus. În schimb, ouăle proaspete de fermă ar putea avea pe coajă murdărie, fulgi și chiar excremente”, a spus Bunning.

Cuticula naturală care înconjoară un ou atunci când este depus pentru prima dată poate păstra ouăle proaspete timp de  câteva săptămâni, conform Taste of Home.

Cel mai bine este să spălați ouăle proaspete de fermă înainte de a le consuma.

De asemenea, este important să rețineți că nu ar trebui să le lăsați în apă. Ele riscă că se contamineze. Spălați ouăle sub jet de apă fierbinte, conform Universității de Stat din Colorado.

Puteți folosi detergent de spălat vase fără parfum pentru a le igieniza mai bine.

Ouăle spălate trebuie păstrate la frigider

Pentru că ouăle spălate nu mai au protecție naturală, refrigerarea devine necesară pentru a preveni creșterea bacteriilor.

„Ouăle spălate trebuie păstrate la frigider ca să țină departe salmonella”, spune Bunning. „Ouăle crăpate sau sparte trebuie aruncate”

Dacă cumpărați ouă de la un producător local, ea vă sfătuiește să le spălați bine cu apă caldă și detergent de vase, înainte de a le folosi.

„Nu folosiți apă rece și nu le scufundați, deoarece acest lucru poate împinge bacteriile, prin coajă, spre ou”, spune ea.

De asemenea, de îndată ce oul este spălat, trebuie folosit imediat sau pus la frigider, pentru a reduce riscul de salmonella. Dacă lăsați un ou spălat la temperatura camerei, aruncați-l dacă au trecut mai mult de două ore, explică ea.

„Riscul de proliferare a bacteriilor la temperatura camerei este destul de mare”, spune ea.

Trebuie să presupunem că toate ouăle sunt contaminate, deoarece nu există o modalitate de a ști dacă sunt sigure sau nu.