Deşi renunţarea Greciei la moneda unică este văzută ca fiind o mişcare catastrofală pentru economia aflată într-un moment de mare impas, există argumente în favoarea acestei măsuri.

„Oamenii nu vor ca un stat din zona euro să dea faliment”, este de părere  Karsten Schroeder, CEO al Amplitude Capital LLP, care spune pentru Bloomberg că Grecia

Opiniile oamenilor de rând exprimate în sondajul publicat de curând în Germania încep să fie susţinute de experţi economici.

Deşi renunţarea Greciei la moneda unică este văzută ca fiind o mişcare catastrofală pentru economia aflată într-un moment de mare impas, există argumente în favoarea acestei măsuri.

„Oamenii nu vor ca un stat din zona euro să dea faliment”, este de părere  Karsten Schroeder, CEO al Amplitude Capital LLP, care spune pentru Bloomberg că Grecia ar trebui să iasă din zona euro.

Ratingul Greciei ar fi retrogradat cu patru trepte, în categoria speculativă „junk”, dacă statul ar părăsi zona euro şi ar reveni la o monedă naţională, a avertizat agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s.

Pe de altă parte, motivele aduse de Schroeder pentru care Grecia ar trebui să se întoarcă la drahmă sunt următoarele:

1. Economia Greciei are un cu totul alt ciclu de funcţionare în raport cu ceilalţi membri ai zonei euro, ceea ce face ca interacţiunea cu politicile monetare ale acestei zone este foarte greu de realizat

2. Păstrarea Greciei în zona euro euro nu i-ar aduce foarte multe beneficicii pe termen mediu

3. Ieşirea Greciei din zona euro nu ar afecta niciun alt membru. În schimb, un ajutor financiar acordat guvernului de la Atena ar constitui un semnal negativ pentru partenerii internaţionali ai Uniunii Europene.

Totuşi, situaţia ar fi şi mai dificilă dacă una dintre ţările care ar ieşi din zona euro ar decide să-şi convertească datoria publică de la acel moment într-o monedă locală, întrucât acest scenariu ar putea conduce chiar la falimentul de ţară.

Însă în cazul în care ar avea propria monedă, Grecia ar putea să-şi deprecieze moneda, ceea ce ar aduce la îmbunătăţirea deficitului. În lipsa unei monede proprii, acest lucru este imposibil, iar deficitul nu se poate regla decât din reducerea cheltuielilor bugetare sau creşterea veniturilor la buget.

Desmond Lachman, editorialist la „Financial Times”, este de părere că mai devreme sau mai târziu Grecia va părăsi zona euro.