StoreDot, o firmă din Israel specializată în dezvoltarea bateriilor electrice pentru maşini cu încărcare rapidă, a prezentat o baterie care poate fi încărcată complet în doar 10 minute, relatează The Times of Israel.

După un proces de dezvoltare care a durat 3 ani şi a implicat folosirea a 5 brevete legate de designul celulelor, StoreDot a prezentat un prototip de baterie electrică cu celule cilindrice, despre care spune că rezolvă problemele de siguranţă şi performanţă caracteristice acestui tip de celule.

Este sfârșitul mașinilor diesel și pe benzină

Acest tip de baterie va sta la baza următorelor generații de mașini electrice și va rezolva una dintre problemele acestor mașini, timpul de încărcare. Asta ar putea duce la sfârșitul mașinilor diesel și pe benzină.

Prototipul realizat de StoreDot foloseşte formatul 4680 – 46 milimetri lăţime, 80 milimetri lungime – un format preferat de producătorii de maşini electrice, precum Tesla.

Acum, cei de la StoreDot pun la punct procesul de producţie în masă, împreună cu partenerul ales pentru aceasta, chinezii de la Eve Energy. Producţia în masă a bateriei ar urma să înceapă în 2024. StoreDot lucrează, de asemenea, la tehnologii în stare solidă cu densitate extremă de energie (XED), care vor permite o operabilitate mai lungă a bateriei și vor intra în producția de masă în 2028.

„Atingerea obiectivului de încărcare rapidă extremă a unei celule cilindrice în doar 10 minute a fost prioritatea StoreDot încă din prima zi. Este extrem de semnificativ faptul că putem oferi producătorilor de vehicule electrice alegerea formatelor de celule, utilizând tehnologia noastră XFC care va depăși barierele actuale în domeniul vehiculelor electrice. „, a spus CEO-ul StoreDot, Dr. Doron Myersdorf.

În paralel, compania israeliană negociază deja cu mai mulţi producători auto care s-au arătat  interesaţi de aceste baterii, care speră să facă rapid tranziţia de la motoarele cu combustie internă.

Aceeaşi companie israeliană lucrează la o tehnologie XED (extreme energy density), care ar trebui să ducă la dezvoltarea unor baterii cu o durată de viaţă mai mare decât în prezent. Această tehnologie va fi gata de piaţă în 2028.

StoreDot a primit, până acum, investiţii de 130 de milioane de dolari, printre investitori aflându-se Daimler AG, BP Ventures şi Samsung Ventures.

Sursă foto: pixabay