Ajungând mai aproape de meleagurile noastre, astăzi am aflat că după 12 ani un pod din București este aproape gata. Aproape înseamnă că nu se poate circula pe el, dar se putea în curând.

În primăvara anului viitor, bucureştenii vor putea circula pe Podul Ciurel, prima etapă a proiectului „Străpungere Ciurel – Nod Rutier Virtuţii” apropiindu-se de final, a anunţat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

„Aşa cum am promis, realizarea primei etape a proiectului ‘Străpungere Ciurel – Nod Rutier Virtuţii’ se apropie de final, iar în primăvara anului viitor, bucureştenii vor putea circula pe Podul Ciurel, un obiectiv de investiţii extrem de important pentru fluidizarea traficului din Capitală. Astăzi au început primele teste statice şi dinamice la structura de rezistenţă a podului, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Acestea vor fi transmise spre analiză către proiectant şi expert urmând ca, în perioada următoare, să primim rezultatele şi să realizăm o nouă serie de teste. Reamintesc faptul că acest proiect, iniţiat în urmă cu 12 ani, a fost preluat cu un grafic de execuţie de doar 10 %, iar în prezent, nodul Virtuţii, componentă a acestei investiţii, este realizat în proporţie de 90%”, a afirmat Gabriela Firea.

Ea precizează că s-a dat ordinul de începere şi pentru cea de-a doua etapă a proiectului – Nod Virtuţii – Uverturii – şi în prezent „se lucrează la elaborarea proiectului tehnic.

Mai puține clădiri afectate

Primarul precizează că „a fost redefinit coridorul de expropriere pentru cea de-a doua etapă”, realizându-se în acest fel „economii substanţiale la bugetul local”.

„În proiectul iniţial erau afectate 200 de clădiri, iar noul proiect prevede aproximativ 20 de imobile ce urmează a fi expropriate”, precizează primarul Capitalei.

Proiectul „Străpungere Ciurel – Nod Rutier Virtuţii” are trei componente: Nodul Virtuţii (care presupune un pasaj peste râul Dâmboviţa şi peste Şoseaua Virtuţii cu descărcare în Cartierul Drumul Taberei), o altă secţiune până în Centura Bucureştiului şi cea de a treia – din Centura Bucureştiului până în Autostrada A1.

„Proiectul urmăreşte realizarea unui drum expres care face legătura între Splaiul Independenţei şi Autostrada A1: se traversează Şoseaua Virtuţii, apoi se poate ieşi în cartierele Drumul Taberei şi Militari, de acolo în Centura Bucureştiului şi mai departe în Autostrada A1. Prin realizarea acestui obiectiv se va obţine o intrare mai facilă în Bucureşti dinspre Autostrada Bucureşti – Piteşti, dar şi o redistribuire a traficului”, potrivit comunicatului citat.