Vânzările de telefoane mobile inteligente s-au situat în prima jumătate a acestui an la aproape 700 milioane de unităţi la nivel mondial, dintre care 344 de milioane în al doilea trimestru, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Gartner. Vânzările totale au scăzut cu 0,5 % în trimestrul doi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar din top zece producători doar cinci au înregistrat o creştere. Este vorba de Samsung, Huawei, Oppo, Xiaomi şi BBK Communication Equipment. Ultimele patru companii provin din China, iar în topul global al producătorilor de smartphone-uri opt poziţii din zece sunt ocupate de firme chinezeşti. Samsung a livrat în ultimele trei luni 76,7 milioane de unităţi, Apple 44,3 milioane unităţi, iar Huawei 30,6 milioane exemplare. Topul este continuat de Oppo şi Xiaomi. Alţi producători chinezi de smartphone-uri sunt Vivo, ZTE, Lenovo, TCL, GiONEE, OnePLus sau Meizu. Companii cu renume şi tradiţie pe piaţa de telefoane mobile precum Nokia, Motorola, Blackberry au rămas în umbră, iar Sony, LG sau Microsoft se străduiesc să rămână în top zece. 

Noii jucători vin tot din China 

Lupta pentru prima poziţie se poartă aşadar între Samsung, Apple şi companiile chinezeşti. Samsung a înregistrat în trimestrul doi o cotă de piaţă de 22,3%, care se traduce într-o poziţie de lider relaxat. Apple, în schimb, a avut o cotă de piaţă de 12,9%, iar diferenţa faţă de locul trei ocupat de Huawei este de doar 4 puncte procentuale. Pe lângă Huawei, Xiaomi şi Lenovo sunt concurenţi redutabili, însă noi jucători continuă să apară pe piaţă. Unul dintre aceştia este TP-Link. Furnizor global de produse şi accesorii de reţea, TP-Link şi-a anunţat recent intrarea pe piaţa de smartphone-uri, iar la târgul de electronice IFA de la Berlin a anunţat o nouă serie de smartphone-uri, Neffos X. Telefoanele au specificaţii de top şi preţuri accesibile ca majoritatea brandurilor chienzeşti. Singurul producător care continuă politica smartphone-urilor la preţuri exorbitante este Apple. 

iPhone 7, supraestimat

Americanii au lansat iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, telefoane care din punct de vedere al caracteristicilor nu se compară cu modelele Huawei sau LG. iPhone 7 Plus are un ecran de 5,5 inch, două camere de 12 megapixeli, 2 GB memorie RAM, spaţiu de stocare de până la 256 GB şi sistem de opererare iOS 10. 

Sud-coreenii de la LG au prezentat în aceeaşi zi cu Apple modelul V20. Acesta are un ecran de 5,7 inch, un ecran secundar de 2,2 inch, procesor cu patru nuclee 2×2.15 + 2×1.6 GHz, 4GB RAM, spaţiu de stocare până la 200 GB, cameră principală de 16 megapixeli, cameră secundară de 8 MP, senzor de amprentă şi sistem de operare Android 7.0 Nougat. Huawei P9 are ecran de 5,2 inch, două camere de 12 MP, lentile Leica, 4GB RAM, procesor cu opt nuclee, spaţiu de stocare de 256 GB şi are o grosime de doar 7 mm. 

Telefoanele iPhone 7 şi 7 Plus, deşi nu sunt mai performante, iar multe dintre caracteristicile prezentate precum rezistenţa la apă şi praf sau camera duală, existau pe modelele concurente, se vor vinde în număr record conform analiştilor. Apple a vândut deja peste un miliard de terminale iPhone, acesta fiind cel mai popular telefon mobil din lume. Telefoanele Apple vor fi disponibile în România din 23 septembrie.