Regretatul Steve Jobs nu a agreat niciodată crearea unui iPad mini, cu o diagonală mai mică de 9 inch. Acesta declara în octombrie 2010: "Motivul pentru care nu am face o tableta de 7 inch este că noi nu credem că se poate realiza o tabletă bună cu o astfel de diagonală. Tabletele de 7 inch sunt prea mari pentru a concura cu un smartphone şi prea mici pentru a concura cu un iPad. Există limite clare în ceea ce priveşte cât de aproape poţi plasa fizic elementele pe un ecran tactil pentru ca utilizatorii să le poate atinge, muta sau prinde. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care credem că domensiunea de 10 inch este cea minimă necesară pentru a crea aplicaţii pentru tabletă cu adevărat bune".

Anul trecut însă, cu puţin timp înainte să se stingă Jobs a cedat la insistenţele vicepreşedintelui Eddy Cue şi şi-a dat acordul pentru crearea unui iPad mini. Informaţia a fost dezvăluită în cadrul procesului dintre Apple şi Samsung.

Apple era nevoită să intre pe acest segment după ce Amazon a făcut furori cu modelul său Kindle Fire, iar Google a intrat cu un model denumit Nexus 7. Clienţii sunt interesaţi de tablete de dimensiuni mai mici, însă preţul contează foarte mult. Amazon vinde în SUA Kindle Fire cu 159 de dolari, iar Google Nexus 7 are un preţ de pornire de 199 de dolari. Despre tableta Apple care va fi prezentată în această seară se speculează că va avea un ecran cu o diagonală de 7,85 inch (aproximativ 20 cm), şi va costa peste 300 de dolari. iPad 2 costă 399 de dolari, iar iPod Touch 199 de dolari.  Apple a vândut din martie 2010 şi până în prezent 84 milioane de tablete.